LGBTI OSOBE SU HRABRE JER ŽIVE I DIJELE SVOJE IDENTITETE U BH DRUŠTVU

Saopštenje za javnost povodom Međunarodnog coming out dana

LGBTI OSOBE SU HRABRE JER ŽIVE I DIJELE SVOJE IDENTITETE U BH DRUŠTVU

 

Međunarodni Coming out dan (dan kada obilježavamo simboličko izlaženje iz ormara, tj. obznanjivanje sopstvene seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili spolnih karakteristika) obilježava se već tridesetjednu godinu, svakog 11. oktobra, u mnogim zemljama svijeta, ali i Bosni i Hercegovini.

Svake godine na ovaj dan LGBTI aktivisti/kinje podsjećaju na neophodnost stvaranja sigurnog okruženje za lezbejke, gejeve, biseksualne, trans i interspolne osobe, okruženja u kojem  mogu bez straha i skrivanja živjeti svoj autentični život.

 

Zašto je coming out bitan?

Coming out jeste trenutak, ali i proces u kojem lezbejka, gej, biseksualna, transrodna ili interspolna osoba otkriva sebi ali i drugima svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet i/ili spolne karakteristike. Coming out znači reći nekome da ti se sviđa osoba istog spola, obzaniti nekome svoj rodni identitet ili spolne karakteristike i dijeliti svoje životne situacije, probleme i sreću, sa bliskim ljudima, na isti način na koji i oni dijele sa tobom.

Strejt osobe ne trebaju da brinu o procesu „autovanja“ jer se ono podrazumijeva u društvu ‘ mogu da izlaze, vole i vjenčavaju se sa osobama suprotnog spola. LGBTI osobe, sa druge strane, nemaju tu privilegiju. Zbog toga se mnoge LGBTI osobe veliki dio života osjećaju uplašeno, zbunjeno ili zabrinuto.

Istraživanja iz svijeta, regije i Bosne i Hercegovine, pokazuju da bivanje „u ormaru“ predstavlja ozbiljan psihološki rizik, uključujući problematične odnose, osjećaje izolacije i izopštenosti, stres, čak i suicidne tendencije. Sa druge strane, „izlazak iz ormara“ je višestruko pozitivan čin. Biti otvoren/a omogućava lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama da razviju svoje ja, stvore pozitivnu sliku o sebi i unaprijede brojne aspekte svog života.

Zato povodom ovogodišnjeg Međunarodnog coming out dana Sarajevski otvoreni centar želi da pošalje poruku svim LGBTI osobama da su hrabre jer žive i dijele svoje identitete sa svojim bližnjima, te ih pozivamo da nas kontaktiraju ukoliko im je potrebna besplatna psihološka ili pravna pomoć. Mi smo tu zbog za vas.

Ovim putem želimo poslati poruku i našim sugrađanima/kama da shvate potrebu građenja sigurnog okruženja i za LGBTI osobe, kako bismo svi i sve zajedno mogli/e da živimo oslobođeni/e od straha i nasilja.

 

Kontakt:

Rad sa LGBTI osobama kroz druženja – [email protected]

Psihološko savjetovanje – [email protected]

Pravno savjetovanje – [email protected]