LGBT aktivizam se više ne odvija u pukom krugu istomišljenika!

konferencija_opt16.12.2013. u prostorijama zgrade UN-a u Sarajevu održana je prva regionalna LGBT konferencija pod nazivom “Poboljšanje stanja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba na Zapadnom Balkanu”. Konferenciju su organizirali Sarajevski otvoreni centar i Fond otvoreno društvo BiH povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, a u cilju predstavljanja nacionalnih mehanizama zaštite ljudskih prava LGBT osoba i razmjene najboljih praksi njihove primjene u zemljama Zapadnog Balkana.

Prisutne je, pored organizatora, pozdravila i Besima Borić, zastupnica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je istakla da je obaveza svih, a ne samo LGBT osoba, da rade na stvaranju tolerantnog okruženja gdje svi mogu živjeti svoj život bez straha od nasilja i diskriminacije. Nakon toga, u okviru dva panela: Nacionalni mehanizmi za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba i Najbolje prakse zaštite ljudskih prava LGBT osoba, predstavnici ombudsmena i civilnog društva iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH su raspravljali o prednostima i nedostacima zakonodavnih okvira ovih država, njihovoj primjeni u praksi, razmjenjivali svoja iskustva o oblastima na kojima je potrebno još raditi, kao i o međusobnoj podršci i saradnji. Iako samim programom to nije bilo predviđeno, učesnicima_cama konferencije je predstavljen i kratki pregled stanja ljudskih prava LGBT osoba u Makedoniji, da bi se dobio potpun uvid u položaj LGBT osoba u zemljama u regiji i nastojanja civilnog društva i državnih institucija da svojim radom i zalaganjem dovedu do njegovog poboljšanja. Kao neophodan pokretač pozitivnih promjena i u zemljama Zapadnog Balkana tokom ova dva panela istakao se proces pridruživanja Europskoj Uniji i saradnja civilnog društva s državnim institucijama prilikom razvijanja efikasnih nacionalnih strategija i mehanizama za suzbijanje i zaštitu od kršenja ljudskih prava LGBT osoba.

Na konferenciji je također predstavljen i izvještaj Equineta, Europske mreže tijela za ravnopravnost, Tijela za ravnopravnost u promociji jednakosti i nediskriminacije LGBTI osoba, a Ilaria Volpe, saradnica za politike rodne ravnopravnosti Equineta, upozorila je na, iako je diskriminacija nad LGBT osobama široko rasprostranjena, još uvijek mali broj prijavljenih slučajeva, te da civilno društvo i tijela za ravnopravnost moraju raditi na podizanju povjerenja LGBT osoba u ove institucije. Ona je, također, navela da je udruživanje i međusobna saradnja tijela za ravnopravnost odličan način da se prevaziđu problemi nedovoljnih kapaciteta za djelovanje, te olakša i potakne razmjena savjeta i sugestija između tijela za ravnopravnost europskih zemalja, i potakne njihovo aktivnije djelovanje u svim slučajevima kršenja ljudskih prava.

Konferencija je završena optimističnom porukom Marije Cornelissen, zastupnice Evropskog parlamenta da je, iako je rad na poštivanju i zaštiti ljudskih prava LGBT osoba na Balkanu svakodnevna borba, vidljiv pomak od njenih prvih posjeta ovoj regiji, kada su državni zvaničnici isticali da LGBT osobe ne postoje u njihovim državama, i kada se LGBT aktivizam odvijao u pukom krugu istomišljenika uz neophodno prisustvo osiguranja, do danas, kada se u svim državama regije odvijaju manje ili više javni događaji i manifestacije, kao ova konferencija, koje za cilj imaju promociju poštivanja i zaštite prava LGBT osoba. Iako je pomak vidljiv, Marije Cornelissen je naglasila da su LGBT osobe na Balkanu, još uvijek najčešće žrtve dskriminacije i nasilja ili prisiljene da skrivaju svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet zbog straha od reakcija okoline, i da je potrebno još mnogo rada i aktivnijeg angažmana državnih institucija da bi se poštivanje ljudskih prava LGBT osoba u praksi uskladilo sa zakonodavnim okvirima država Zapadnog Balkana i EU standardima.