Još jedan povod za stereotipizaciju i govor mržnje prema ženama

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u julu ove godine uputilo Upozorenje o odijevanju prilikom polaganja ispita za vozače motornih vozila. Upozorenjem je, na osnovu prethodnog iskustva, naloženo da kandidat_kinja za vozača, koji_a prisustvuje ispitu iz poznavanja saobraćajnih propisa/prve pomoći/upravljanja motornim vozilom, mora biti prikladno i uredno odjeven_a.

Upozorenjem se precizira šta se to smatra neprikladnom odjećom, kako za žene, tako i za muškarce. Za muškarce su to kratke pantalone, majica koja nema rukave te obuća otvorenih prstiju, koja se sa zadnje strane ne pridržava uz nogu (japanke, papuče). Što se tiče žena, posebno neprikladnom odjećom smatraju se previše otvoren vratni izrez bluze/majice i/ili bluza/majica bez leđa i bez rukava (majica na bretele), suknja ili kratke pantalone koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od pet centimetara, te neprimjerena obuća (papuče ili druga obuća otvorenih prstiju koja se sa zadnje strane ne pridržava uz nogu).

Upozorenjem je ostavljena mogućnost da se osobama koje se ne budu pridržavale kodeksa odijevanja onemogući pristupanje polaganju vozačkog ispita.

Naime, navedena odluka cilja normiranju i ujednačavanju izgleda prilikom jedne od javnih radnji, kao što je polaganje vozačkog ispita te je, u tom smislu, razumljiva i prihvatljiva.

Ono što zabrinjava i na što ukazujemo su komentari na članak koji je medijski web portal Klix objavio 10.09.2017. godine, prenoseći ovu vijest. Masa komentara je upućena prema ženama, i to govora mržnje i seksizama, pri čemu se žene definira kao kurve, trebe, trebice, glupače, dobre noge, ljepšu populaciju, čime ih se, koristeći uvredljive izraze, smatra nesposobnim za vožnju i, naravno, slabijim od muškaraca te se ovakva odluka Ministarstva opravdava upravo kroz diskvalifikovanje žena i insinuiranje da one dolaze do vozačkih dozvola isključivo preko tijela i načina oblačenja, a ne pokazanim znanjem. Neke od komentara izdvajamo ovdje:

Obzirom na to kakvi majmuni su u komisijama za polaganje, ovo je moralo davno biti definisano!

Nema vise zadici picu i poloziti valja sad znati voziti!!!!!

Ovo ce drasticno uticati na prolaznost ljepse populacije na vozackim ispitima.

vecina ih je i polozila u suknjicama, samo malo zagrnu i prodju

u tome i je poanta, ne žele da neka prođe na dobre noge, nego treba platiti, zna se tarifa…

Nema bolje stele na ispitu od minjaka… jos ako se i druge stvari poklope na vozackoj moze pisati A, B, C, D, E…

Pa kako će onda neke glupače položiti???!!

Kurvama tereba stati u kraj, ali opet ce morati glabati instruktoru za prolaz jer su nesposobne za bilo sta drugo…

najveci problem je sto vidjamo svaki dan “trebice” u saobracaju za koje se pitamo kako su dosle do vozacke dozvole

Digne desnu nogu pustila je gas, uz to i lijevu i naravno polozila.

I treba, malo suknjicu podigne, ovom oci ispadnu, prodje ispite, i na kraju zene ne znaju razlog sto ne znaju fino parkirati i zasto ih muskarci osudjuju.

Zaista je poražavajuće da je u javnom prostoru (na internetu) prisutan ovakav govor mržnje i prenošenje štetnih stereotipa i stavova prema ženama, te poticanje na diskriminaciju i nasilje. Ovakvi slučajevi jasno podcrtavaju koliko je neophodno pozivanje na mržnju, nasilje i diskriminaciju bilo koje društvene grupe zabraniti krivičnim zakonima BiH, entiteta i Brčko distrikta na bilo kojem osnovu, a posebno na osnovu roda, što trenutno nažalost nije slučaj, te niko od osoba koje su u ovim komentarima značajno kršile ljudska prava žena neće biti sankcionisane za svoje postupke. Nasilje nad ženama, fizičko, seksualno, psihičko i verbalno, veliki je problem u bh. društvu i neophodno je poduzeti mjere da se zabrani poticanje na isto, te da država BiH i njeni entiteti jasno stanu u zaštitu svojih građanki od neravnopravnosti, diskriminacije i nasilja.