Index.hr, 26.09.2013. – Istraživanje: Svaka treća LGBT osoba u BiH doživjela neki vid diskiriminacije

indexSVAKA treća LGBT osoba u Bosni i Hercegovini doživjela je neki vid diskriminacije, u obitelji, od prijatelja, na poslu, pa čak i na ulici, što je glavni uzrok nepovjerenja ove populacije prema državnim institucijama i policiji za koje smatraju da ne rade dovoljno na osiguranju njihovih prava, pokazalo je istraživanje o problemima s kojima se suočavaju LGBT osobe u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

U prostorijama kina “Meeting Point” u Sarajevu predstavljeni su rezultati istraživanja koje je proveo Sarajevski otvoreni centar u suradnji sa Internewsom u BiH.

“Situacija trenutno u BiH jeste takva da bh. institucije općenito ne rade puno kada su u pitanju ljudska prava. Pokazalo se da LGBT osobe ne vjeruju u institucije i policiju i da im je jako bitno da političari u ovoj zemlji počnu raditi na pravima LGBT osoba i generalno na ljudskim pravima“, izjavila je koordinatorica programa u Sarajevskom otvorenom centru Lejla Huremović.

Diskriminacija od prijatelja i obitelji, na poslu i na ulici

Ona je otkrila da je jedan od najvećih problema LGBT osoba u BiH diskriminacija koju doživljavaju od obitelji, prijatelja i na poslu, pa čak i na ulici.

“Svaka treća LGBT osoba doživljava određeni vid diskriminacije. To možda ne zvuči kao da se radi o velikom broju, ali većinom te prve dvije osobe koje nisu doživjele diskriminaciju, nisu outane, odnosno nitko ne zna da su one LGBT osobe. Outane osobe zaista su doživjele neki vid diskriminacije i fizičko i psihičko nasilje“, rekla je Huremović.

“Parada je borba za ljudska prava”

Kada je u pitanju parada ponosa u BiH, istraživanje je pokazalo da su podijeljena mišljenja ispitanika u omjeru 50:50. Huremović kaže da je kao razlog za neodržavanje parade ponosa u BiH navedeno uglavnom to što LGBT osobe još uvijek nisu dovoljno “jake”, odnosno organizirane, ali i zbog nedovoljne senzibiliziranosti javnosti.

“Ta parada ne znači nikakvo paradiranje, već je to borba za ljudska prava“, kazala je Huremović.

Ona je objasnila da su kroz istraživanje pokušali doći do LGBT osoba i u manjim sredinama u BiH. Istraživanje je obuhvatilo oko 550 LGBT osoba. Pet istraživačica na terenu bile su regionalno podijeljene u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Mostaru i Bihaću i, kako je rečeno, uspjele su doći do velikog broja LGBT osoba.

Istraživanje: Svaka treća LGBT osoba u BiH doživjela neki vid diskirminacije