Godišnji ILGA-Europe pregled stanja prava LGBTI osoba – Bosnia and Herzegovina

Progres u LGBTI aktivizmu još uvijek postoji u Europi, međutim ne širi se potrebnom brzinom kako bi se dostigla potpuna ravnopravnost. 17. maja ILGA-Europe je objavila Rainbow Europe paket za 2017. godinu, te na taj način obilježila Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Pri sastavljanju Rainbow Europe paketa par stvari koje su vezane za pravnu i političku situaciju u Europi su postale jasne:

  1. Progres postoji, ali se usporava i postaje riskantan
  2. Progres postoji, ali je potrebno više političke snage koja bi garantirala unapređenje
  3. Progres postoji u novim formama i mjestima

”Jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju ILGI Europe sa strane narodnih vlada jeste ”koji je način da oni doprinesu rangiranju na Rainbow Europe mapi? – odgovor je politička podrška. Politički lideri/ke moraju shvatiti da bez njihove podrške, sve ono što se stvaralo zadnjih nekoliko decenija zarad jednakosti LGBTI osoba može biti unazađeno do početne tačke.” naglasila je izvršna direktorica ILGA Europe, Evelyine Paradis. ”Čak i države koje su rangirane na vrhu Mape trebaju još raditi na tome da LGBTI osobe mogu živjeti slobodno. U državama koje su rangirane na dnu Mape LGBTI osobe žive u strahu za njihove vlastite živote. To znači da naš posao još nije završen.”

Bosna i Hercegovina

Na osnovu godišnjeg izvješća o ljudskim pravima lezbejki, gejeva, trans i interspolnih osoba u Europi koje je uradila ILGA Europe, Bosna i Hercegovina se navodi kao država koja je usvojila mnoge zakone u 2016. godini, a neki od njih su bili inkluzivni.

Antidiskriminacijski akcioni plan koji je objavljen u aprilu 2016. godine u Bosni i Hercegovini je uključio LGBTI populaciju, a jezik u već postojećim antidiskriminatornim zakonima je razjašnjen, te su spolne karakteristike dodane na listu zaštićenih grupa u svim sferama života. Nevladine organizacije su naglasile da se interspolne osobe svakodnevno susreću sa raznim problemima, zbog nedostatka procedura potrebnih interspolnim osobama i neupućenosti medicinskih ustanova s ovim procedurama.

Još jedna grupa koja se susreće s određenim barijerama zbog pravne nezaštićenosti u Bosni i Hercegovini su LGBTI osobe koje su u potrazi za azilom, unatoč zakonu o azilu koji je stupio na snagu u 2016. godini, a napravljen je zarad usklađivanja sa standardima Europske Unije. Advokati/ce i saveznici/e koji se bave LGBTI pitanjima su pokušali iznijeti amandmane koji se tiču pitanja azilanata, međutim nije došlo do razmatranja ovih amandmana.

Iz ILGA Europe naglasili su da je za daljnje unapređenje ljudskih prava LGBTI osoba neophodno usvojiti regulaciju kojom će se dodatno unaprijediti ljudska prava LGBTI osoba, a posebno prepoznati istospolne zajednice života, pravo transrodnih osoba da svoj rod promijene prema ličnom samoodređenju bez zahtijeva za medicinskim postupcima. Uvođenje zakona o regulacije kojom bi se zabrani govor mržnje i na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika također je navedeno kao nužan sljedeći korak.