EU trka sa štafetom 2016

img_20161115_1048011Prošle sedmice je desetak aktivista_ica iz zemalja Zapadnog Balkana sletjelo u Brisel. Jednu sedmicu prije, 9. novembra, pomalo u sjeni vijesti o rezultatima izbora u SAD-u, Generalni direktorat za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG Near) je objavio najnoviji Paket za proširenje koji procjenjuje napredak zemalja na Balkanu i Turske prema pridruživanju EU, što je značajan trenutak za odraz postignuća u oblasti prava LGBTI osoba u regiji i onoga što možemo očekivati sljedeće.

U očekivanju ove prilike, ILGA-Europe je, u saradnji sa aktivistima_cama iz regije, zakoračila preko okvira Paketa za proširenje koji se uveliko osvrće na dosadašnja postignuća, i izdala vlastiti policy paper, ističući ključne prioritete koje aktivisti_ce za LGBTI prava u regiji promovišu za godine koje dolaze. A koji je bolji način da se skrene pažnja na ove prioritete od dovođenja grupe nepopustljivih, inspirišućih, odvažnih aktivista_ica u glavni grad EU da se sretnu sa donositeljima politika, nekoliko dana nakon što DG Near objavi svoje izvještaje?

I to je upravo ono što smo uradili_e. Nakon poludnevne razmjene mišljenja i iskustava, rada i angažmana sa različitim EU institucijama i tijelima, Vijećem Evrope, čak i UN-om, nekoliko vježbi za isticanje glavnih tačaka i o tome ko će biti glavni glasnogovornici i što će reći, krenuli_e smo na iskustvo koje se doimalo kao trka sa štafetom u Briselu.

Cilj je bio jednostavan – koristiti pozadinu novoobjavljenog Paketa za proširenje, usmjeriti komunikaciju na ono što dolazi sljedeće, naglašavajući:

  • potrebu da se osigura da pristup ‘obilježiti urađeno’ ne zasjeni process pridruživanja, da se nova legislative prevede u akcione planove, na nacionalnom i lokalnom nivou, da legislativu prate treninzi, javno podizanje svijesti, i druge aktivnosti namijenjene da dobar jezik vrlo progresivnih zakona pomjeri sa papira i prevede u stvarne i održive promjene;

 

  • potrebu za daljim razvijanjem pravnog okvira, da države u regiji imaju antidiskriminacionu i legislativu za zločin iz mržje koja pokriva osnove seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Nadalje, razvijanje pravnih okvira koji su u skladu sa, ne samo EU acquisem, već i sa novim međunarodnim standardima za LGBTI prava, uključujući odredbe koje se tiču pravnog priznanja promjene spola i instospolonih partnerstava (oba pitanja su, bez obzira što nisu dio EU acquisa, stvarnost i većini država članica EU i, prema tome, treba da budu podsticana prema očekivanim članicama);

 

  • potrebu za podsticanjem povoljnog okruženja za civilno društvo, za vlade da prepoznaju angažman organizacija civilnog društva kao partnera u izradi i implementaciji javnih politika. Samo u takvom partnerstvu se mogu postići istinske promjene.

Tokom dvodnevne studijske posjete aktivisti_ce su bili u

Uredu za strategije i politike Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju, i sreli se sa Allanom Jonesom i Chloe Laurens-Dinsdale. Tokom godina smo ih vrlo dobro upoznali, vidjeli kako njihovo zalaganje raste i razvija se, i nadamo se da ćemo nastaviti našu dobru saradnju u budućnosti. Svaki_a aktivista_ica se upoznao_la sa referentima odgovornim za njihovu državu, što im je omogućilo da se direktno razgovaraju o trenutnoj situaciji LGBTI prava i prioriteta za budućnost.

Zajedno smo bili i u Službi za vanjsko djelovanje, gdje smo razgovarali sa Riccardom Serrijem, zamjenikom šefa Odjela o smjernicama politika za ljudska prava i multilateralnu suradnju, i Rachel Albinson, službenicom za politike, i razgovarali o smjernicama za unapređenje i zaštitu ljudskih prava LGBT osoba, kao i o radu sa EU delegacijama. Aktivisti_ce su podijelili_e svoja znatno različita iskustva rada sa EU delegacijama, od jako produktivne saradnje u Crnoj Gori, do gotovo nikakve, uprkos usklađenim naporima civilnog društva u drugim zemljama regije. Razgovor je  završio sa pozivom Riccarda Serrija aktivistima_cama da ga direktno kontaktiraju kada se rad sa delegacijama pokaže izazovnim.

Bilo je jako ohrabrujuće, tokom sastanaka sa aktivistima_cama, vidjeti veliki interes Sekretarijata Evropskog parlamenta, koji se proteže preko komisija/odbora i radnih grupa. U jednom momentu je bilo više zastupnika_ca u prostoiji nego aktivista_ica, željnih da najbolje iskoriste ovu priliku i dobiju informacije iz prve ruke od aktivista_ica o situaciji na terenu. Njihov je interes bio tako veliki da nismo uspjeli izvesti naš smišljeni plan o tome ko će govoriti i kada, ipak je prirodni tok razgovora bio itekako angažiran, i bilo je evidentno da je prisutan značajan interes za temu i dalju promociju i zaštitu LGBTI prava u državama kandidatima.

Od političkih sastanaka smo krenuli na prijem koji je organizirala Ulrike Lunacek koja je odlično artikulirala suštinske poruke policy papera, i pozvala prisutne da razgovaraju direktno sa aktivistima_cama, da čuju njihova mišljenja i stavova, ekspertizu, njihove uvide. Imali smo neformalne razgovore uz čašu vina, držeći istovremeno kopije policy papera. Na kraju večeri ostalo je samo par primjeraka papera, tako da mogu zaključiti da je interes bio vrijedan pažnje.

Pomislili biste da je raspored bio naporan za pratiti, ali ne. Uspjeli smo ubaciti i neke intervjue sa medijima te su aktivisti_ce u podijelili prioritete za regiju kada je riječ o LGBTI pravima sa Bruzzom u Briselu i EU posmatračem.

Ostaje da se vidi do koje mjere će naš policy paper uticati na dalje korake EU sa LGBTI pravima u državama kandidatima, ali, za sada, zadovoljni smo nivoom angažmana i interesa koje smo uočili tokom studijske posjete. Mlađi aktivisti_ce su zadovoljni znanjem koje su stekli, iskusniji aktivisti_ce (neki poznaju Brisel bolje on mene, nove u gradu) su zadovoljni što su se uključili u direktne razgovore sa  tzv. eurokratima i što su nastavili njegovati prethodno uspostavljene veze. Brojne vizit karte su razmijenjene, follow up aktivnosti dogovorene, i – dok smo bili u Briselu – belgijsko pivo smo probali i tako proslavili uspješni niz događaja.

I na ličnom osnovu, sada kada je prošao stres trčanja po Briselu i brige da svi budu na vrijeme na mjestima koja su bila predviđena, i nakon eksplozije u inboxu dok smo bili tu, moram reći da mi nedostaje energija aktivista_ica koju su donijeli sa sobom, i da se radujem narednoj rundi EU trke sa štafetom.

Daina Ruduša, službenica zagovaranja i programa, ILGA Europe

Učesnici_e studijske posjete su bili aktivisti_ce iz Sarajevskog otvorenog centra i Fondacije CURE (Bosna i Hercegovina), Queer Montenegro (Crna Gora), ProLGBT (Albanija), Subversive Front i LGBT Support Center (Makedonija), CSGD (Kosovo), Labris i Gayten (Srbija), ERA – LGBTI Equal Rights Association i Trans Network Balkan (regionalne).