EU podrška policijskih agencijama u zaštiti ljudskih prava LGBT osoba u BiH

eu_acessionDelegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik EU, u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll uredom za BiH, Sarajevskim otvorenim centrom (SOC) i Fondacijom CURE, organizuju sastanak na temu podrške policijskim agencijama u BiH u zaštiti ljudskih prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnihi, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba, koji će se održati u petak 8. novembra 2013. u prostorijama Policijske akademije Federacije BiH (Dobojska 32) u Sarajevu.

Sastanku će prisustvovati zastupnica u Evropskom parlamentu, Tanja Fajon, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Damir Ljubić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, Mladen Čavar, ministar unutrašnjih poslova FBiH, Predrag Kurteš, predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova RS i šef Političkog ureda Delegacije EU u BiH/EUSR-a, Thomas Busch.

Ovom prilikom će biti predstavljene dosadašnje i buduće aktivnosti projekta “Coming out: Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba”, koji finansira EU a provodi Fondacija Heinrich Böll zajedno sa partnerskim organizacijama Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom CURE.

Na sastanku će se takođeri govoriti o tome šta policijske agencije u BiH trebaju učiniti u narednom periodu kako bi se unaprijedio nivo zaštite prava LGBTI osoba.

15:30    Izjave za medije Tanje Fajon, ministra Damira Ljubića, zamjenik ministra Mladena Čavare i Thomasa Buscha

15:45    Uvodna obraćanja

– Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH
– Mladen Čavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH
– Thomas Busch, šef Političkog ureda u Delegaciji EU u BiH/EUSR-u

16:00    Početak prezentacije o Perspektivi civilnog društva

– Saša Gavrić, izvršni direktor, Sarajevski otvoreni centar