AKCIJA – Pomozimo Kriterionu da dobije novo ruho!

Otkako je Merlinka doputovala u Sarajevo, Art kino Kriterion je otvorio svoja vrata LGBTI i queer filmovima, diskusijama, nastupima… Krajem svakog januara u posljednjih 6 godina, naše drugari_ce iz Kriteriona su doprinijeli_e kreiranju zabavnog i otvorenog prostora za LGBTI posjetitelje_ke, koji je u nekom momentu prerastao (a možda je to i bio od samog početka) u mjesto susreta zajednice sa svim podržavateljima_cama i prijateljima_cama kojima umjetnost nije (na)strana. Kriterion i njegov tim je bio uz nas i kada je taj otvoreni prostor narušio napad huligana tokom 2014. godine.

A kad bi se Merlinka završila, Kriterion bi i dalje ostajao otvoren za LGBTI zajednicu. Bio je i ostao jedno od rijetkih mjesta u Sarajevu u kojemu nikad nije bio problem da se lezbejke i gejevi ljube, dovode ljubimci, pije kafa, opušteno dođe na svirku feminističkih bendova, i prave transparenti za proteste. Nije nikad Kriterion bio gej klub, ali nam kao takav nije ni trebao. Trebalo nam je upravo ono što nam je dao: signal da je ok da dođemo tu i budemo šta jesmo među svim drugim gostima_šćama.

Kriterion danas ulazi u neke nove faze, i u njemu se rađaju nove ideje, projekti, vizije. Jedna od prvih izmjena će biti – vizuelna. Narodski rečeno, Kriterion planira da kreči. Međutim, da bi mogli da osvježe unutrašnji prostor i tako krenu u nove radne pobjede, potrebna im je naša pomoć.

Sada je vrijeme da LGBTI zajednica i naši_e saveznici_ce daju nešto nazad mjestu koje im je toliko pružilo i čiji je tim pokazivao solidarnost onda kada se ona najviše pika. Kako bismo to zajedno učinili_e, Sarajevski otvoreni centar će ponuditi neke od svojih promo materijala: postera, majica, šolja… za novac koji ćete donirati Kriterionu za krečenje. Na vama je da odredite iznos: dajte onoliko koliko možete za bilo koji od komada promo materijala, a mi ćemo novac proslijediti timu Kriteriona.

Priliku da učinite ovo dobro djelo imate do 22. juna, a novac za ove divne promo stvarčice možete zamijeniti u kancelariji Sarajevskog otvorenog centra (Čekaluša 16) ili se javite na mail [email protected], pa ćemo se sve dogovoriti.