Okrugli sto o dostupnosti abortusa: regulativa, prakse, napredak 18. septembra u Sarajevu

18. septembra u Sarajevu organizovat ćemo okrugli stol na temu dostupnosti usluga prekida trudnoće u BiH i narativa protiv abortusa, koji je ujedno završni događaj projekta na kojem smo radili prethodne dvije godine. Na okrugli stol pozivamo aktere iz sektora zdravstva u BiH, kao i civilnog društva i medija.

Kako Sarajevski otvoreni centar u radu na pravima žena i rodnoj ravnopravnostinastoji kreirati čvrstu osnovu za pristup zasnovan na dokazima (evidence-based) i potpunu dostupnost i pristupačnost usluga zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja u svim dijelovima BiH, pokrenuli smo niz aktivnosti vezanih za temu dostupnosti abortusa u BiH.

Objavili smo istraživanje koje je provedeno među nadležnim zdravstvenim institucijama u BiH, javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, tj. među zdravstvenim i medicinskim stručnjacima_kinjama koji rade na kreiranju i implementaciji politika i propisa u ovoj sferi, te na izvođenju prekida trudnoće, kako bismo dobili jasan pregled pravne regulacije i medicinskih praksi koje se koriste.

S tim u vezi, SOC je kreirao i prijedloge javnih politika za unaprjeđenje regulacije, dostupnosti i praksi zdravstvene usluga abortusa u BiH. Svrha ovog policy dokumenta jeste, tragom problema koji su identificirani kroz prethodno istraživanje, predložiti konkretne mjere za unaprjeđenje pristupa pravu na abortus / prekid trudnoće u BiH, i dostupnosti kontracepcije u kontekstu sprječavanja neželjenih trudnoća.

Završavamo istraživanje djelovanja aktera (pojedinaca, grupa, inicijativa, organizacija) koji se, različitim strategijama, porukama i načinima komuniciranja protive prekidu trudnoće i šire netačne informacije o posljedicama abortusa, te ćemo i to istraživanje predstaviti tokom okruglog stola. Istraživanje je radio BIRN BiH – Balkan Investigative Reporting Network.

Krajnji cilj svih aktivnosti po ovom pitanju jeste uticati na šire razumijevanje abortusa kao ljudskog prava i osnovne zdravstvene zaštite, kako bi bio dostupan svim osobama koje ga trebaju. Prijedlozi javnih politika vođeni su međunarodnim standardima, smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i dobrim praksama u tom smislu.

Kako bi istraživanja koja smo proveli i javne politike koje predlažemo zaživjeli, značajno je okupiti institucije koje definiraju oblast zdravstva i implementiraju politike i propise u oblasti, kao i zdravstvene ustanove koje pružaju zdravstvenu zaštitu pacijentima_cama, kako bismo prodiskutirali nalaze, zaključke i preporuke i pronašli najbolje modalitete za unaprjeđenje stanja. Teme koje su važne za diskusiju uključuju:

  • pravnu regulativu,
  • (re)akreditaciju zdravstvenih ustanova,
  • kvalitet i sigurnost usluga,
  • zdravstvene smjernice i procedure,
  • statistiku,
  • cijene usluga,
  • dostupnost usluga psihološke podrške, sveobuhvatnih informacija, medicinskog osoblja, medikamentoznog prekida trudnoće,
  • dostupnost sredstava za sprječavanje neželjenih trudnoća (kontracepcija),
  • uticaj tzv. anti-abortus narativa na informisan pristup uslugama prekida trudnoće

SOC pokriva putne troškove i smještaj u Sarajevu, ukoliko su potrebni. Događaj će se održati u hotelu Courtyard by Marriott (sala Bolero) 18.9. u 13 sati.

Molim da potvrdite svoje prisustvo najkasnije do 13.9.2024. do 12:00h putem maila [email protected].

Agenda događaja dostupna je ovdje.