17. ILGA-EUROPE godišnja konferencija u Zagrebu, 24-27. oktobar 2013.

ilga zagreb logoSedamnaesta godišnja konferencija ILGA Europe pod nazivom Family matters! Reaching out to hearts and minds, održat će se u Zagrebu u periodu od 24. do 27. oktobra.

Za vrijeme konferencije održat će se 35 radionica, kao i sastanci koje je moguće organizovati za vreme trajanja konferencije kao i u slobodno vreme, na kojima će učestvovati predstavnici_ce europskih institucija i oko 250 predstavnika_ca LGBTI organizacija iz 42 države članice ILGA Europe.

Učesnici_ce će imati priliku da međusobno podijele i raspravljaju o zajedničkim problemima i izazovima, te podijele dobre prakse u radu na unaprjeđenju ravnopravnosti i poštivanja ljudskih prava, te suzbijanju diskriminacije, kao i da proslave dosadašnje uspjehe, te postavljaju temelje za i planiraju buduće projekte, strategije i taktike.

Ova konferencija također predstavlja i godišnju skupštinu ILGA Europe, na kojoj će se raspravljati o organizacijskim pitanjima, dotadašnji članovi_ce izvršnog odbora ILGE Europe će predstaviti finansijske izvještaje i izvještaje o aktivnostima provedenim tokom prošle godine, te će biti izabrani novi_e članovi_ce izvršnog odbora.

Ovogodišnja ILGA-Europe konferencija u Zagrebu organizovana je u saradnji s hrvatskim organizacijskim odborom kojeg čine Lezbijska grupa KontraIskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina i Rišpet – LGBT udruga Split, a održat će se u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Predstavnici_e Sarajevskog otvorenog centra također će učestvovati na ovogodišnjoj ILGA Europe konferenciji, te u organizaciji i izvođenju radionice pod nazivom Zajednički rad na suzbijanju zločina iz mržnje u Istočnoj Europi u saradnji s Lezbijskom grupom Kontra i Centrom za prava seksualnih i rodnih manjina – Iskorak iz Hrvatske, organizacijom Legebitra iz Slovenije i Kampanjom protiv homofobije, LGBT organizacijom iz Poljske.