Ženski pokret je najjači segment civilnog društva Bosne i Hercegovine

Promocija knjige „Ženski pokret u Bosni i Hercegovini: artikulacija jedne kontrakulture

Fondacija CURE, Sarajevski otvoreni centar i Centar za empirijska istraživanja religije u Bosni i Hercegovini su danas, 30.12. 2013. u 12:00 h u hotelu Evropi organizirali promociju knjige dr. sc. Zlatiborke Popov Momčinović  „Ženski pokret u Bosni i Hercegovini: artikulacija jedne kontrakulture“.

 

Na promociji knjige, pored autorice dr.sc. Zlatiborke Popov Momčinović, prisutnoj publici su se obratili Saša Gavrić, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra koji je ujedno bio i moderator, Jadranka Miličević, izvršna direktorica Fondacije CURE te Lejla Somun-Krupalija i Amila Ždralović.

Amila Ždralović, recezentinja ove publikacije, istakla je kako je sama autorica pokazala da je ženski pokret izuzetno značajan segment civilnog društva u Bosni i Hercegovini i da su se žene unutar njega izborile za vlastiti prostor, te da su pokretačka snaga njegova razvoja. Pored toga, istakla je i činjenicu da ne idealizirajući i ne amnestirajući žensko udruživanje i ženski aktivizam kao značajan dio civilnog društva u Bosni i Hercegovini, autorica (raz)otkriva i analizira uzroke negativnih pojava i tendencija u oblicima djelovanja žena i za žene.

Autorica knjige, dr. sc. Zlatiborka Popov Momčinović je kazala da svakako možemo zaključiti da su se kroz civilno društvo žene izborile za svoje mjesto i vidljivi prostor u društveno političkom životu Bosine i Hercegovine.

Lejla Somun Krupalija, saradnica Centra za ljudska prava UNSA, jedna od
promotorki, istakla je:

“Kroz istoriju ženskog pokreta, od međunarodnog, do onog s prostora Jugosfere, te posebice, današnjeg bosanskohercegovačkog, prof. dr Zlatiborka Popov-Momčinović, sociologinja i akademska radnica, i ako smijem reći: i feministkinja, provodi nas odabranim riječima i pitkim stilom kroz svoje istraživanje koje danas predstavljamo u ovoj knjizi. Knjiga je prožeta obimnim teoretskim znanjem, te dubinskim empirijskim dokazima sa
terena. Kruna ove knjige je krajnja slika današnjeg ženskog pokreta u Bosni
i Hercegovini.”

Pored toga Lejla Somun-Krupalija dodaje: “Ova knjiga je značajna i zato što nam daje sliku ženskog pokreta u ovom vremenu. Jedan presjek stanja koji je poput fotografije u albumu. Ženski pokret je najjači segment civilnog društva Bosne i Hercegovine (str. 169) je ključna rečenica. Kontinuitet, prisutnost ženskog pokreta je očit kroz djelovanje na lokalnom, regionalnom, državnom i međunarodnom nivou. Slika ženskog pokreta koji
dobijamo u ovoj knjizi je snažna i pozitivna, nabrojeni su mnogi uspjesi koji je ovaj pokret polučio u zadnjih 20 godina.”

Tokom nastanke ove knjige, autorica Zlatiborka Popov Momčinovič je surađivala sa preko 15 nevladinih organizacija sa područja Bosne i Hercegovine a koje se bave pitanjima ženskih ljudskih prava, pa je upravo zbog toga nakon sarajevske promocije planirana promocija i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.