Video: Povorka ponosa

povorka ponosaPovorka ponosa, često nazivana gej prajd ili gej paradom, je javno okupljanje LGBT osoba, aktivista, boraca za ljudska prava, kao i svih drugih koji žele da podrže borbu LGBT osoba za jednakost u svim sferama društva, i poštivanje osnovnih ljudskih prava. Tako posmatrano, povorka ponosa nije ništa drugo nego korištenje prava na slobodu izražavanja i prava na udruživanje i javno okupljanje.

Ako posmatramo povorke ponosa širom svijeta, vidjećemo da se svugdje održavaju na različite načine. Negdje je poprimio karnevalsku atmosferu, dok u drugim sredinama i dalje predstavlja protestni skup. Da bismo shvatili i shvatile u potpunosti šta je povorka, moramo se vratiti na same početke i vidjeti kako je sve počelo. Prva povorka ponosa je održana 1970. godine u New Yorku. Paralelno su se održavale i povorke u Los Angeleu, San Franciscu i Chicagu. Povod njujorškoj povorci su bili stonewallski nemiri godinu dana ranije. Stonewall je lokal u New Yorku poznat kao mjesto gdje su se okupljale LGBT osobe. U tom periodu su se dešavale česte policijske racije i policijsko šikaniranje LGBT osoba zbog njihovog rodnog identiteta i seksualne orijenacije. Kao i kod svake društvene grupe, dogodio se bunt i potreba za iskazivanjem javnog mišljenja protiv nasilja i nepravde kojoj su bili izloženi. S ciljem obilježavanja protesta iz 1969. godine, 28. juna 1970. godine je organizovan marš LGBT osoba kroz ulice New Yorka, gdje je javno iskazana potreba za zaštitom od nasilja i diskriminacije, i želja za jednakim tretmanom.

Naziv prajd ili ponos stoji nasuprot sramu i odbacivanju od strane društva, kao otpor diskriminaciji i nasilju samo zato jer je neko drugačiji. Naziv u sebi sadrži sljedeće ideje:

– Ljudi ne trebaju osjećati strah ili sram zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, nego trebaju biti ponosni na ono što jesu.

– Različitost je bogatstvo koje treba slaviti.

– Seksualna orijentacija i rodni identitet nisu nešto što možemo prisilno promijeniti, tako da, bilo da smo lezbejke ili gejevi, biseksualne osobe, trans*osobe ili queer, ponosno ističemo i taj identitet.

Sada kada znamo početke ili naziv povorke ponosa, odnosno prajda, možemo jasnije shvatiti njegovu osnovnu svrhu. Prajd je javni skup, protest, javno izražavanje mišljenja i bunt protiv kršenja ljudskih prava i sloboda. Pravo na okupljanje i javno izražavanje mišljenja je zagarantovano svima, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, ali straight osobe nisu diskriminirane, ne trpe nasilje i socijalnu isključenost zbog svoje heteroseksualne orijentacije, niko ih neće kazniti nasiljem i diskriminacijom zbog izbora partnera ili partnerice. Stoga, nije se ni javila potreba za iskazivanjem takvog vida protestnog skupa. Straight osobe protestuju zbog drugih razloga koji njih tište, najčešće upravo zajedno sa LGBT osobama a da to i ne znaju. Prajd i nije usmjeren protiv nekog drugog ili na nečiju štetu, ne krši ničija prava, nije stvoren zbog promoviranja nemoralnog ponašanja i ideja, ili nametanja nečije seksualnosti. Prajd je javni skup, borba protiv nasilja i diskriminacije, sadrži univerzalne ljudske ideje antifašizma, tolerancije, poštivanja različitosti, nenasilja, slobode govora i okupljanja.