Upoznajte ansambl SEDAM: Selma Spahić

29.10.2013.selma spahicSelma Spahić rođena je 1986. god. Diplomirala je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.
Režirala je predstave i držala pozorišne radionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji. Režije joj uključuju postavke dramskih klasika, savremenih svjetskih i bh. dramskih tekstova kao i dokumentarne predstave.
Režirala je «Buđenje proljeća» F.Wedekinda, «Let iznad kukavičjeg gnijezda» Dalea Wassermana, «Pobjedu» Lade Kaštelan, «Utjecaj gama zraka na sablasne nevene» Paula Zindela, «Usamljeni Zapad», «Bolest porodice M» Fausta Paravidina, «Sumnju» John Patrick Shanleya, «Kako sam naučila da vozim» Paule Vogel, «Grebanje ili Kako se ubila moja baka» Tanje Šljivar, «Tajnu džema od malina» prema pripovijetkama Karima Zaimovića, “Žene koje čiste”, prema Jean Genetu, te “Hipermneziju”, dokumentarnu predstavu baziranu na životima osam mladih glumaca iz glumica iz Prištine, Beograda i Sarajeva.
Njene predstave su višestruko nagrađivane na festivalima u Bosni i Hercegovini i regiji, te bilježe učešće na nekim od najznačajnijih evropskih festivala poput Neue Theater Stücke aus Europa u Wiesbadenu, u Njemačkoj.
Od 2010. je selektorica Future MESS programa za mlade reditelje i rediteljice, a od 2012. i rukovoditeljica umjetničkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo.