U 2018. godini 142 nove osobe su bile dio našeg rada sa zajednicom

Još jedna godina je iza nas, a ova 2018. ili tkz. twothousandgayteen je bila ispunjena različitim druženjem za LGBTIQ zajednicu. U ovoj godini smo organizovali/e mnoga dešavanja koja su za cilj imala jačanje i zbližavanje LGBTIQ zajednice kroz radionice vezane za coming out i procese koje svakodnevno prolaze LGBTI osobe. U toku ove godine smo organizovali i grupne psihosesije, razgovaraone, kroz koje je bilo govora o tome kako živimo naš identitet, te šta je sve uticalo na oblikovanje istih. U toku ove godine, kroz edukaciju policijskih službenika/ca, sudija/tkinja i tužitelja/ki, te zdravstvenih radnika/ca, LGBTI osobe su učestvovale u živoj biblioteci kroz koju su dijelile svoje identitete i životne priče. Kroz druženja smo propitivali i promovisali queer umjetnost i književnost, te na koji način LGBTI osobe mogu biti društveno i aktivistički angažovane kroz ove oblike djelovanja. Cilj nam je bio ponuditi i raditi na nadogradnji naših vještina, te smo organizovali radionice kreativnog pisanja i pravljenja stencilsa.

U toku 2018. godine smo pokrenuli novi koncept druženja i učenja – Queer kviz. Cilj pokretanja ovog vida druženja jeste želja da LGBTI osobe nauče mnogo više o našoj istoriji, aktivizmu, pravima i kulturi. Pokazalo se da je ovo dobar nači da se dobro zabavimo, nešto novo naučimo i osvojim super šarene nagrade. Sa ovim konceptom planiramo nastaviti i sljedeće godine.

U ovoj godini smo organizovali preko 30 događaja za zajednicu, na kojim je bilo više od petstotina posjeta, sa čak 142 nove osobe. LGBTI osobe su učestvovale na javnim događajima, poput protesta, živih biblioteka, uličnih akcija te Međunarodnog festivala queer filma Merlinka.

Mnogo nam je drago i mnogo smo ponosne na činjenicu da su nam u toku ove godine kroz organizovanje druženja za naše porodice i prijatelje/ice bile i tri mame. Koliko god i LGBTI osobe prolazile različite procese, imale određene potrebe i suočavale se sa problemima, isto tako je i našim porodicama potrebna podrška i razmjenjivanje iskustava. U toku sljedeće godine planiramo nastaviti raditi na pružanju podrške i porodici, te vas ovim putem pozivamo da budete dio tih druženja.

U toku 2018. godine više od 50 osoba je tražilo peer to peer savjetovanje, a 23 osobe su dobile besplatnu psihoterapijsku podršku u partnerskoj organizaciji Krila nade. Pravni savjet je potražilo više od 40 osoba.

Sva naša druženja, akcije i dešavanja za glavni cilj imaju ohrabriti, motivisati i osnažiti LGBTIQ zajednicu da autentično žive svoje živote.

Želimo da širimo naše identitete, kao i da pružamo prostor i prilike svim LGBTI+ osobama da se osjećaju sigurno i ugodno u našim prostorijama, te da zajedno zauzimamo nove prostore koji pripadaju svima nama.

Nadamo se da će u idućoj godini LGBTI osobe dolaziti češće i u većem broju na naša druženja, te da će ih ta druženja potaknuti da slobodnije, hrabrije, sigurnije i ponosno šetaju ulicama svojih gradova jer svaki naš korak dok živimo svoje autentične živote jeste mala borba unutar nas samih, ali i borba protiv svijeta koji negira naše postojanje.

O pravnom savjetovanju dobijte više informacija ovdje.

O peer to peer i psihološkom savjetovanju dobijte više informacija ovdje.

Za više informacija o druženju za LGBTI osobe, pišite na [email protected].