Šta vas očekuje danas na Festivalu Merlinka

Sinoć je otvoren, drugi po redu, Međunarodni festival queer filma Merlinka u Sarajevu. Pred punom salom Predrag Azdejković, direktor i selektor Festivala je rekao da je presrećan da se po drugi put festival održava, te se nada da će biti još mnogo godina prisutan u Sarajevu.

Današnji program festivala počine diskusijom u 15h na temu Transeksualnost u tranziciji. Gošće i gosti diskusije su Morana Biljaković iz Trans Aid Croatia, Alex Gosto, aktivista iz BiH, Gordana Mitrović iz udruženja Hestija i Predrag Azdejković. Diskusiju će moderirarti Slobodanka Boba Dekić.

Ideja je da se transeksualnost propita iz šireg društveno-ideološkog konteksta zemalja u regiji, od socijalizma do kapitalizma i svemu između, te da pokaže koliko i da li politički procesi imaju veze sa pravnim i svakodnevnim životom trans* osoba. Učesnice_i diskusije iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine  će govoriti o ličnim iskustvima života ali i o širim političkim uticajima na svakodnevicu trans* osoba.

Poslije diskusije, u 16:30  možete pogledati trinaest kratkih filmova, a u 20h dokumentarac Moje dijete.

Odličan film koji govori o ličnim pričama roditelja LGBT djece i udruženju LISTAG (Udruženje porodica LGBT osoba u Istanbulu), organizaciji koja je osnovana 2008. godine.  Od 2008. godine udruženje LISTAG je dalo na hiljade intervjua za medije kao bi podigli svijest o homofobiji i transfobiji i ponudili pomoć porodicama sa sličnim iskustvima. Međutim, osjetili su potrebu da naprave dokumentarac, jer je veoma važno da u ovom homofobičnom i transfobičnom društvu ove priče čuje što je moguće veći broj ljudi.

Sinopsise možete pročitati na fotografiji ispod.

subota