SOC u akciji

Rainbow-swirlTrening Ženski aktivizam i prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini

U okviru projekta koji finansira Evropska unija „Coming out! Zagovaranje i zaštite prava LGBT osoba“ Sarajevski otvoreni centar, u partnerstvu sa Fondacijom Heinrich Böll, Ured za BiH i Fondacijom CURE održava dvodnevni trening pod nazivom Ženski aktivizam i prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini. Učesnice treninga – koordinatorice, aktivistkinje i pravnice su tokom prvog dana saznale više o konceptima spola, roda i seksualne orijentacije, o predrasudama, stereotipima, o coming outu kao procesu osnaživanja LGBT osoba, te su mogle da čuju više o iskustvima i dobrim praksama o uključivanju LGBT tema u rad ženskih organizacija u Srbiji iz perspektive LGBT aktiviste. Danas, tokom drugog dana treninga, imaju priliku da se informišu o ljudskim pravima LGBT osoba, diskriminaciji i zločinu iz mržnje, o uvredljivoj terminologiji i politički korektnom jeziku vezanim za LGBT osobe, a kroz interaktivne vježbe da usvoje pristup i način podrške LGBT osobama koje im se obrate.

BL-ART regionalni umjetnički festival

Drugi po redu regionali festival nezavisne i umjetničke scene BL-ART održava se od 05.09. do 08.09.2013. u Banjaluci. Tema ovogodišnjeg festivala je „Regionalne kulturne politike i nezavisne kulturne i umjetničke scene“. Na festivalu učestvuju umjetnici_e i kulturni radnici_e iz Austrije, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Festival je juče otvorila diskusija “Medijska ne/kultura izvještavanja o LGBT temama i ljudskim pravima LGBT osoba” na kojoj su učestvovali Saša Gavrić, direktor Sarajevskog otvorenog centra, i Lejla Huremović, programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru, i koju je moderirala Marina Milković iz organizacije ZG Pride. Nakon diskusije uslijedila je projekcija dokumentarnog filma Tomislava Ladišića: “11. lipnja – Prvi Split Pride”. Danas se održava interaktivna radionica za LGBT osobe o coming outu, koju vode Lejla Huremović i Jozo Blažević, koordinator u Sarajevskom otvorenom centru.

Analiza rezultata istraživanja potreba LGBT osoba u Bosni i Hercegovini

Sarajevski otvoreni centar najavljuje izlazak iz štampe dvojezične publikacije na bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom jeziku „Brojevi koji ravnopravnost znače. Analiza rezultata istraživanja potreba LGBT osoba u Bosni i Hercegovini“ / “Numbers of life. Analysis of the results of the research on needs of LGBT community in Bosnia and Herzegovina”. Istraživanje je rađeno pola godine, a o svemu čitajte uskoro – pdf izdanje će biti naredne sedmice postavljeno na našim stranicama, a svoj primjerak publikacije možete dobiti uskoro.