SOC osuđuje napad na LGBT aktiviste_kinje iz Banja Luke

b.u.k.a.-300x259Sarajevski otvoreni centar oštro osuđuje napad koji se desio na aktiviste_kinje u Banja Luci, i poziva vlasti da adekvatno reaguju u ovom, ali i svim slučajevima koji su se desili u prošlosti.

U nastavku prenosimo saopštenej Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista:

Sinoć, 29. marta, dva mlađa N.N lica, maskirana u fantomke, su izvršila krivično djelo zastrašivanja i ugrožavanja sigurnosti članova_ica Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista.

Naime, u 21.15 časova, dva N.N lica sa fantomkama su počela lupati po prozorima prostorija Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista (koji su ujedno i životni prostori članova_ica), da bi se na kraju popeli na balkon i lupali na balkonska vrata, te nakon toga pobjegli u nepoznatom pravcu. Centar javne bezbjednosti Republike Srpske je obaviješten o ovom događaju, i isti je evidentiran.

Na osnovu gore navedenog, Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista je odlučilo da otkaže aktivnosti povodom obilježavanja 31.marta, Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba, i predstavljanje ”Queer Re:Act”, ”S ljubavlju, vaša djeca” i digitalne priče Udruženja Okvir koje su trebale da se održe 1. aprila 2014. godine. Aktivnosti se otkazuju iz bezbjednosnih razloga učesnika i učesnica.

Ovaj čin oslikava stvarnu situaciju i položaj LGBTIQ populacije, ne samo u Banjoj Luci već u Bosni i Hercegovini. Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista šalje jasnu poruku da javna šutnja neće nikoga zaštititi, te još jednom podsjećamo vlasti da trebaju aktivno da se zalažu za poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda. Naša je odgovornost da individualno i kolektivno osudimo otvoreno kršenje i ugrožavanje osnovnih prava te da promovišemo i branimo različitost bez obzira na rod, spol, klasu, rasu, etnicitet, jer smatramo da svi/e imamo jednako pravo da izrazimo i uživamo svoje slobode bez straha od nasilja, diskriminacije i ugnjetavanja.