Škola LGBTI aktivizma: II modul sa Zoe Gudović – O lezbejskom pokretu i direktnim uličnim akcijama

14807970_10211015738855229_1741464401_oNaša Škola LGBTI aktivizma već uveliko traje. Nakon prvog modula kada su polaznici_e dobili_e pregled Queer istorije i seksualnosti kroz vijekove, ali i novih termina i saznanja iz queer teorije, počeli_e smo da sužavamo teme i da se bavimo konkretnim aktivističkim djelovanjem iz različitih perspektiva.

Ovaj put sa nama je bila uvijek neponovljiva Zoe Gudović, dugogodišnja aktivistkinja, kvir feministkinja, lezbejka i  žena koja diže glas protiv svake vrste ugnjetavanja, diskriminacije i nasilja.  Zoe nam dolazi iz Beograda.

Ovaj put sa Zoe pričali_e smo o lezbejskom aktivizmu na našim prostorima kao i različitim inicijativama koje su se dešavale i koje se dešavaju na ulicama, kroz direktne akcije kada se podiže svijest o prisutnosti problema nasilja, diskriminacije ali i nevidljivosti žena i lezbejki u društvu.

Zoe je započela priču o važnosti identifikovanja žena kao feministkinja ali i lezbejki pogotovo, u kontekstu u kojem mi sve živimo i djelujemo. Feminizam, kao takav, je uvijek „za“ – za promjene, za bolje, za dijalog, za transparentnost.

U Jugoslaviji 60-ih i 70-ih godina dolazi do razvoja lezbejskog i feminističkog diskursa, kada se u fokus stavlja propitivanje tijela, šta je javno, šta je političko i šta je lično. U periodu 90-ih i 2000-ih godina sa razvojem nevladinih organizacija i organizovanog udruživanja, mirovni aktivizam je taj koji je povezao lezbejke i feministkinje koje su aktivno već djelovale u tom periodu i koje su tad, kao i danas dvadeset godina poslije slale jasnu poruku protiv svake vrste torture, nasilja  i ugnjetavanja.

zoegudovicMi, kao aktivistkinje i lezbejke, nosimo više od samo svog lezbejskog identiteta, naš zadatak je da uvijek propitujemo šta taj nas identitet nosi sa sobom, mi smo role-modeli koji trebaju da mijenjaju društvo na bolje.

Dotakli smo se prvih organizovanih udruženja, od Škuc LL-a, Arkadije a potom nastajanja Labrisa.

Druženje smo završile_i u aktivističkom duhu, spremajući akcije koje nam slijede, gdje je Zoe pokazala kroz video i slike, akcije koje su se dešavale na ulicama Beograda, od Lezbejskog marša, Lezbejskog proljeća, do mnogih drugih subverzivnih akcija.

Neke_i od nas su po prvi put čuli_e neka istorijska dešavanja 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, ali aktivističko sjeme je posijano i mi svi i sve nastavljamo dalje, jer kako Zoe kaže: „Nema više ćutanja!“

Zoe je, inače, i dobitnica nagrade „Jelena Šantić“ u kategoriji pojedinke za svoje kontinuirano djelovanje na promociji mirovnog aktivizma i rada, tolerancije i nenasilja. Zoe je žena, feministkinja, lezbejka, koja glasno i javno istupa i zalaže se za zaštitu ljudskih prava svih marginalizovanih skupina, pojedinaca i pojedinki.

Sa Zoe je uvijek energično, motivirajuće i obavezujuće. Jer nakon ovakvih predavanja i razgovora, nemoguće je ne zapitati se da li još uvijek dovoljno doprinosimo boljem društvu svih nas ili je put tek pred nama!

Zoe Gudović, genijalna kao i uvijek! Akcije nam tek dolaze 🙂 Vidimo se na nekoj od njih!

prvi-lez-mars