Počela je prva Škola LGBTI aktivizma

skola1Kako smo i najavili_e, od septembra 2016. godine Sarajevski otvoreni centar je započeo svoju prvu Školu LGBTI aktivizma.

Sa dvadesetak učesnika i učesnica, iz Sarajeva i nekoliko drugih gradova, želimo upoznati buduće i postojeće aktiviste i aktivistkinje sa istorijom našeg queer pokreta, osnažiti ih za djelovanje i borbu za jednakopravan tretman LGBTI osoba u društvu i njihovo dostojanstvo.

Škola je koncipirana od niza predavanja, ali i niza praktičnih radionica gdje polaznici i polaznice ispoljavaju svoju kreativnost, smišljaju načine aktivističkog djelovanja te svaki put iznova preispituju svoje granice i javno djelovanje kada je riječ o aktivizmu. Prva sesija je započela sa pričom o seksualnosti i queer teoriji, politikama identiteta, šta nas čini takvima kakvi jesmo, te koji su naši primarni identiteti i da li i kako mogu biti promjenjivi. Upoznali_e smo se sa nekim od najvažnijih osoba u istoriji queer teorije od Foucaulta do Judith Butler i drugih. Kroz ovo izvanredno, sveobuhvatno putovanje kroz istoriju pokreta i našu seksualnost vodila nas je Jasmina Čaušević.

skola3Polaznici_e Škole i sami_e nose različite identitete, što razmjenu iskustava, razgovore i pitanja tokom diskusije čini još zanimljivijim.

O drugom predavanju i akcijama koje dogovaramo čitat ćete za sedam dana!

Škola LGBTI aktivizma ima za cilj da prenese važnost aktivističkog djelovanja i shvatanja da je lično i političko, da je svaka borba za sve neravnopravne i naša borba. Naši seksualni identiteti su dio te borbe.

Do sljedećeg pregleda sesija Škole LGBTI aktivizma, ostajte aktivni jer je svaki mikro aktivizam važan!

skola2