Sastanak s Damirom Marjanovićem, ministrom obrazovanja KS

IMG_7173Predstavnici_e Sarajevskog otvorenog centra – izvršni direktor Saša Gavrić i koordinatorice Jasmina Čaušević i Emina Bošnjak – sastali su se 18.07.2013. godine s gospodinom Damirom Marjanovićem, ministrom obrazovanja Kantona Sarajevo. Ovaj sastanak je održan s ciljem predstavljanja rada Sarajevskog otvorenog centra, o mogućnostima saradnje i podrške na polju razmjene iskustava i senzibilizacije pedagoškog i ostalog nastavnog osoblja u srednjim školama Kantona Sarajevo o LGBT pitanjima, te o prijedlogu (ne)formalne edukacije vezane za različite manjine/deprivilegovane grupe u našem društvu.

Istraživanja pokazuju da preko 50% mladih u BiH misli da je homoseksualnost bolest, svaki peti učenik smatra da je fizičko nasilje najbolji način da se istrijebi homoseksualnost. Kako i druge grupe, a ne samo LGBT osobe, nisu prihvaćene u našem društvu, bitno je da se u školski sistem integriše podučavanje o marginalizovanim grupama i da se na taj način učenici_ce uče prihvatanju različitosti.

Povezivanje i saradnja ministarstava obrazovanja, srednjih škola i pedagoških zavoda te nevladinih organizacija koje se bave LGBT pitanjima neophodan je korak ka tolerantnijem društvu. Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo je iskazao svoju podršku i dao konkretne savjete o načinima realizacije nekih od ideja koje su predstavljene tokom razgovora. Sastanak je završio konkretnim prijedlozima za naredne korake saradnje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Sarajevskog otvorenog centra.