Regionalna konferencija “Poboljšanje stanja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba na Zapadnom Balkanu”

banner KONFERENCIJA_01Sarajevski otvoreni centar i Fond otvoreno društvo BiH organiziraju regionalnu konferenciju na temu “Poboljšanje stanja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba na Zapadnom Balkanu” koja će se održati 16.12.2013. godine u Sarajevu

Svakog 10. decembra obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava, te slavi dan kada su Ujedinjene Nacije 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i kada su ljudska prava prvi put globalno promovisana.

Povodom ovogodišnjeg Dana ljudskih prava Sarajevski otvoreni centar i Fond otvoreno društvo BiH zajednički organiziraju regionalnu konferenciju na temu “Poboljšanje stanja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba na Zapadnom Balkanu” koja će biti održana 16. decembra 2013. u Sarajevu.

Predstavnici_ce ombudsmena iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, i predstavnici_ce civilnog društva ovih zemalja, na ovoj konferenciji učestvovat će u diskusijama o državnim mehanizmima zaštite ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba, kao i podijeliti svoja dosadašnja iskustva i najbolje prakse.

Cilj organiziranja ove regionalne konferencije jeste podizanje vidljivosti LGBT osoba, i nivoa svijesti o problemima s kojima se ove osobe svakodnevno susreću, posebno kada su u pitanju kršenja njihovih ljudskih prava.

Finalna verzija programa regionalne konferencije “Poboljšanje stanja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba na Zapadnom Balkanu” bit će objavljena u novembru.