Regionalna konferencija o ljudskim pravima LGBTI osoba – Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine?

U okviru programa za 17. maj Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, Sarajevski otvoreni centar Vas poziva na regionalnu konferenciju o ljudskim pravima LGBTI osoba pod nazivom Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine? koja će biti održana u ponedjeljak 7. maja/svibnja 2018. godine u Sarajevu.

Organizujemo ovu konferenciju kako bismo podsjetili institucije Bosne i Herecegovine i njenih entiteta na obaveze koje je potrebno regulisati u cilju postizanja ravnopravnosti LGBTI osoba u bh. društvu. Ova jednodnevna konferencija bit će mjesto podsticanja javne rasprave o pitanjima od interesa za LGBTI osobe, ali i druge društvene grupe u BiH, tačnije o pravu na slobodu okupljanja.

Konferencija Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine? je jednodnevna konferencija u okviru koje će se diskutovati o međunarodnim standardima za zaštitu slobode okupljanja i praski zemalja u regiji, te o nacionalnom zakonodavtsvu i slobodi okupljanja u BiH. Učešće u sklopu panela će uzeti regionalni i domaći eksperti_ce iz navedene oblasti, predstavnici_ce Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OIDHR) iz Varšave, predstavnici_e Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, predstavnici_e Misije OSCE BiH, predstavnici_e domaćih nadležnih institucija; te predstavnici_ce međunarodnih i domaćih organizacija civilnog sektora.

Napomena: Troškovi osvježenja i ishrane će biti pokriveni učesnicima_cama koji_e dolaze na Konferenciju, dok troškove smještaja i prijevoza nismo u mogućnosti da pokrijemo. Prevod na engleski i BHS jezike je obezbijeđen. Molimo Vas da svoje učešće na konferenciji potvrdite Sarajevskom otvorenom centru do 04.05.2018. godine na e-mail: [email protected] ili faxom na broj: +387(33) 551 002.

Konferenciju organizuje Sarajevski otvoreni centar pod pokroviteljstvom Fonda otvoreno društvo u BiH.

Za više informacija, molimo Vas da nas kontaktirate putem telefona na broj: +387(33) 551 000, kontakt osobe Jozo Blažević i Amina Dizdar.

Prijevod na engleski i BHS jezike je obezbijeđen.

Preliminarni dnevni red Konferencije možete naći ovdje.