Reakcija: širenje mržnje prema LGBTI osobama u BiH i dalje se nastavlja na sportskim takmičenjima

U subotu, 06. aprila 2019. godine na stadionu Grbavica u Sarajevu odigran je derbi između FK Željezničar i FK Sarajevo.Tokom utakmice, a pored terena, okačen je transparent „Ima zabranit’!“ te je tik uz transparent postavljena i zastava Kraljevine Brunej. Naime, 03. aprila 2019. godine Kraljevina Brunej je stavila na snagu zakon kojim je između ostalog i homoseksualnost postala krivično djelo kažnjivo smrću.

Transparent „Ima zabranit’!“ i zastava Kraljevine Brunej, na stadionu Grbavica, bili su postavljeni na vidno mjesto na sportskom terenu, te su tako bili vidljivi sve vrijeme tokom održavanja utakmice ali i njenog televizijskog prenosa. Jasno je zaključiti da transparent „Ima zabranit’!“ uz zastavu Kraljevine Brunej ima veoma jasnu poruku protiv najavljene Bh. povorke ponosa te svih LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini, koja je prožeta predrasudama, netrpeljivošću i mržnjom na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Naime, ovim činom prekršen je član. 4. stav 1, tačka d) Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama Kantona Sarajevo, u kojem se pod nasiljem na sportskim priredbama ovog Zakona naročito smatra, između ostalog: isticanje obilježja, transparenata, te izvikivanje slogana kojima se podstiče rasna, vjerska, nacionalna ili druga netrpeljivost i mržnja, odnosno čiji je sadržaj uvredljiv ili nepristojan, a što može da dovede do fizičkih sukoba navijača ili drugih učesnika te ugrozi život ili integritet lica odnosno oštećenje ili uništenje imovine.

Također, prekršen je i član 6. tačka e) Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini po kojem su osnovni principi na kojima se organizira sport u Bosni i Hercegovini između ostalog: zabrana raspirivanja mržnje i netrpeljivosti na osnovu nacionalne ili etničke pripadnosti, boje kože, vjerskog, političkog ili drugog uvjerenja, spola, seksualne orijentacije, invaliditeta, rodnog identiteta, jezika ili nekog drugog ličnog svojstva.

Sportski događaji u skladu sa nacionalnim pravnim okvirom ne bi smjeli širiti i podržavati mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema drugima i drugačijima zbog njihovih ličnih svojstava.

Zbog svega navedenog, smatramo da isticanje uvredljivih transparenata i obilježja na sportskim terenima protiv jedne skupine građana i građanki, u ovom slučaju LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini, zbog korištenja njihovog Ustavom zagarantovanog prava na slobodu okupljanja, spada u teže povrede prethodno (gore) pomenutih zakona.

Shodno tome, Sarajevski otvoreni centar, Organizacioni odbor prve Bh.povorke ponosa, kao i brojni aktivisti/kinje i podržavatelji/ce ljudskih prava LGBTI osoba uputili su reakciju Nogomentnom/fudbalskom savezu BiH, kao i Fare network-u za provođenje postupka te adekvatno sankcionisanje odgovornih lica. Do sada se oglasio Fare network, te su u svom odgovoru na prijavu incidenta, naveli da su uputili pismo Nogomentnom/fudbalskom savezu BiH u kojem su zatražili da se Nogomentni/fudbalski savez očituje po pitanju ovog slučaja te provedu adekvatnu istragu. Očekujemo i reakciju Nogomentnog/fudbalksog saveza BiH.