Rasim Ibrahimagić: Nijedno ljudsko pravo nije apsolutno zagarantovano u BiH

Izvor: radiosarajevo.ba

U Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi jučer je upriličeno predstavljanje Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom, UN u BiH i Koalicija organizacija civilnog društva pod nazivom “BiH Civil Society Initiative for UPR” (koordinirana od Sarajevskog otvorenog centra) organizirali su u Sarajevu praćenje uživo predstavljanja trećeg ciklusa UPR-a za BiH, kojem su prisustvovali predstavnici institucija vlasti i civilnog društva u BiH, kao i predstavnici diplomatskih misija u našoj zemlji.

Koordinator programa iz Sarajevskog otvorenog centra Rasim Ibrahimagić kazao je kako je Koalicija sačinila izvještaj koji je podnesen Visokom komesarijatu za ljudska prava UN-a u kojem su se referirali na preporuke iz prethodnog ciklusa od prije četiri i po godine, te pritom valorizirali njihovu provedbu. Te preporuke se tiču širokog spektra ljudskih prava. ”Nijedno ljudsko pravo nije apsolutno zagarantovano u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Ibrahimagić.

Prilog N1 televizije o predstavljanju trećeg ciklusa UPR-a za BiH, pogledajte u nastavku.