Radiosarajevo.ba, 31.10.2013.- Predstavljamo učesnice projekta SEDAM: Besima Borić, političarka

besima_intervju_radio sarajevoSedam je revolucionarna dokumentarna drama bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena iz svih dijelova svijeta, čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije. Ovaj komad izvodi se širom svijeta, i to na način da ga čita lokalni ansambl sastavljen od sedam istaknutih aktivistkinja koje u tu svrhu, kao amaterske glumice, ostvaruju uloge protagonistica teksta. Drama je bazirana na pričama žena koje danas uživaju status simbola aktivizma: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Drama Sedam do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Meryl Streep.

U našoj zemlji drama Sedam čitat će se od 5. do 7. novembra u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci. Jedna od učesnica bh. ansambla je Besima Borić, političarka i zastupnica u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba: Možete li nam približiti lik koji ćete igrati u drami Sedam?

Borić: Lik koji ja “igram” je jedna snažna žena, Anabela de Leon iz Gvatemale, članica Kongresa i borkinja za ljudska, posebno ženska prava.Vrlo je odlučna i prodorna, svjesna svoje pozicije koju želi iskoristiti za pomoć narodu, posebno ženama, poniženima i siromašnima, oduprijeti se moćnima i nedodirljivima, boriti se na vrlo praktičan način za pravdu. I pri tom drži do toga da lijepo izgleda, kako sama kaže “moram se dotjerati, ne zbog taštine, nego zbog naroda koji od mena očekuje pomoć”.

Radiosarajevo.ba: Kako vas je dojmila njena priča?

Borić: Sve priče u ovoj drami su vrlo potresne. Što više čitam tekst, sve se više divim Anabeli koja je imala snage da se izbori sa svim nedaćama kroz koje je prošla, siromaštva ,“tuge i djetinjstva bez igre”, režimskih i tradicionalnih stega, dvostruke diskriminacije koju je doživljavala i kao studentica koja dolazi iz siromašne porodice, i kao žena. Ništa je nije slomilo, crpila je snagu iz spoznaja o strašnoj nepravdi i želje da joj se prkosno usprotivi , ne žaleći, kako sama kaže “da da i svoj život”.

Radiosarajevo.ba: Šta za vas znači učešće u projektu koji na ovakav način promovira žene liderke?

Borić: Nekako sam ponosna da sam pozvana da učestvujem u ovom projektu. Ja to doživljavam kao priznanje onom što u svom i ličnom i profesionalnom životu radim. Ja sam političarka i u kontinuitetu se bavim ženskim pitanjima, a to nije baš politički profitabilna priča. Mislim da i ja, a i druge učesnice u projektu, doživljavamo ovo kao još jedan dobar način osvješćivanja javnosti na značaj “ženske borbe”, ali i suočavanje sa užasima kroz koje prolaze žene diljem svijeta, samo zato što su žene.

Radiosarajevo.ba: Vjerujete li u ženski aktivizam u BiH? Na koje sve načine on može biti ispoljen?

Borić: Dugo sam aktivistica u ženskom pokretu u BIH i učesnica niza dobrih stvari koje su uradile žene BIH, i iz NVO i političarke. Dostigle smo jedan zavidan nivo institucionalne ravnopravnosti, ali i otvoriti mnoge tabu teme i mislim da je to vidljivo. Međutim, nisam sigurna da imamo dovoljno hrabrosti da pokažemo pravo feminističko lice i ponudimo alternativu koja bi i muškarcima i ženama donijela bolje dane.Vidim da se mnoge zadovoljavaju sitnim projektima od kojih “nikog neće boljeti glava”, ali od kojih niko, osim uskog kruga, nema ni koristi. Ovaj projekat scenskog čitanja dokumentarne drame “Sedam” je kvalitetan doprinos ženskom aktivizmu u BIH.

Radiosarajevo.ba: Šta je najvažnije za žene u BiH

Borić: BIH ima sjajnih žena u svim oblastima djelovanja, a u BIH ima puno posla i problema. Mislim da je vrlo važno da se aktivno i kvalitetno uključimo u rješavanje bitnih pitanja u našim životima u BIH.To znači da hrabro kažemo šta hoćemo, a šta nećemo i da nudimo rješenja, svaka u svom djelokrugu rada. I nema odustajanja ni povlačenja! Treba nam mnogo više solidarnosti. Ne možemo se mi deklarativno zalagati za ravnopravnost spolova, a pri tom ne dići glas protiv evidentne diskriminacije koja je svuda oko nas po raznim osnovama. Tamo gdje treba, valja nam se izboriti sa svojim podaničkim mentalitetom. Moramo biti kreatorice budućnosti, u partnerstvu sa muškarcima, a nikako da budemo pratilje i podanice.

Radiosarajevo.ba: Poznajete li neku žensku osobu iz svoje bliže okoline čijoj se snazi i životnoj filozofiji divite?

Borić: Uvijek sam se divila ženama koje imaju stav, koje drže do toga, ne tvrdoglavo i sujetno nego argumentirano i principjelno. Žena sa stavom! To se teško postiže u našim uvjetima, u tome žene niko ne bodri i ne podržava, ali vrijedi. Poznajem takve.

Regionalna turneja

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta Sedam inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Regionalna turneja Sedam 2013 koju je podržao Švedski institute obuhvatiće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Turneju u Bosni i Hercegovini organiziraju Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders. U narednim danima, uoči izvođenja u Sarajevu, čitajte intervjue sa drugim aktericama projekta.

Originalni članak pogledajte ovdje: Radiosarajevo.ba