PSBiH: Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa članovima Mreže solidarnosti za LGBTI osobe u Armeniji i Gruziji

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković, članica Komisije Maja Gasal – Vražalica i član Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Damir Arnaut razgovarali su danas sa predstavnicima Mreže solidarnosti za LGBTI osobe u Armeniji i Gruziji o saradnji ovih komisija i najvišeg zakonodavnog tijela BiH sa civilnim društvom.

U obraćanju gostima, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Mirsad Isaković istaknuo je kako su zajedničke inicijative za izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH u vezi s uspostavom pariteta između kandidata i kandidatkinja na izbornim listama, primjer dobre saradnje između PSBiH i nevladinog sektora.

Kada je riječ o pravima LGBTI osoba u BiH, gospodin Isaković istaknuo je kako je važno da seksualna orijentacija, rodni identitet i spolne karakteristike budu prepoznati kroz zakone koji zabranjuju diskriminaciju. Obaveza BiH, rekao je Isaković, jeste da izradi detaljan set mjera kojima će se unaprijediti poštivanje i zaštita ljudskih prava LGBTI osoba. Riječ je o mjerama koje proističu iz potpisanih i ratificiranih međunarodnih dokumenata, kao i članstva BiH u međunarodnim organizacijama, kazao je Isaković (govor gospodina Isakovića možete pročitati ovdje).

Poslanica Maja Gasal – Vražalica i poslanik Damir Arnaut izrazili su nadu da će PSBiH i dalje nastaviti s aktivnostima s ciljem zaštite ljudskih prava LGBTI osoba, posebno imajući u vidu obaveze koje našu zemlju po tom pitanju očekuju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Također, poručili su kako je potrebno jačati i saradnju sa nevladinim organizacijama kada je riječ o zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba, a što bi u konačnici trebalo rezultirati promjenama zakonodavstva, strategija i politika o ovom pitanju.

Razgovor bosanskohercegovačkih parlamentaraca i članova Mreže solidarnosti za LGBTI osobe u Armeniji i Gruziji organizirao je Sarajevski otvoreni centar.
Članak je preuzet sa stranice Parlamentarne skupštine BiH.