Promocija zbornika radova Kojeg je roda sigurnost?

Pozivamo vas na promociju novog zbornika Kojeg je roda sigurnost? 20 godina Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325 “Žene, mir i sigurnost” u kontekstu Bosne i Hercegovine. Zbornik je nastao u saradnji Sarajevskog otvorenog centra sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i kroz institucionalnu podršku Švedske kroz program razvojne saradnje i Ambasade.

Publikacija okuplja radove 14 autora_ica koji se bave pitanjima roda i sigurnosti iz više perspektiva, i povezuje predstavnike_ce akademske zajednice, nevladinog sektora i eksperte_ice.

Promocija će biti organizovana online (preko Zoom platforme) u utorak 10. novembra s početkom u 13 sati. Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite putem prijave.

Promociju će moderirati Vanja Matić, službenica za rodna pitanja, Misija OSCE u BiH, a u diskusiji će učestvovati priređivačice Zbornika Amila Ždralović i Mirela Rožajac Zučičić i autor_ica Adnan Kadribašić i Lejla Balić.

Učesnicima_cama će se obratiti i ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, NJ.E. Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova, te Emina Bošnjak, direktorica Sarajevskog otvorenog centra.

Nadamo se da će istinska korist i vrijednost Zbornika biti prepoznata, kao i njegova uloga u podizanju svijesti bh. društva po pitanju rodne ravnopravnosti i sigurnosti, te da će istaknuti značaj poziva Rezolucije 1325 na povećanja učešća žena u procesima donošenja odluka, sprječavanju konflikata, post-konfliktnim procesima, mirovnim pregovorima i mirovnim operacijama.

Također vas pozivamo da svojim komentarima i pitanjima tokom i nakon prezentacija doprinesete dinamičnoj i aktivnoj diskusiji koja će uslijediti nakon predstavljanja radova iz Zbornika.

Zbornik ”Kojeg je roda sigurnost” dostupan je ovdje.