PUBLIKACIJA: Kojeg je roda sigurnost?

Drugi tom zbornika pod nazivom “Kojeg je roda sigurnost?” nastao je u partnerstvu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Sarajevskog otvorenog centra. Cilj zbornika je pružanje podrške etabliranim praktičarkama i praktičarima te članovima i članicama akademske zajednice, kao i onima koji su tek u usponu, da izvrše važnu analizu angažmana žena u sigurnosnom sektoru, kao i drugih relevantnih tema koje se tiču roda i sigurnosti.

Zbornik predstavlja trenutno stanje rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini. Stručnjaci i stručnjakinje su razradile različita područja kao što su statistike, pravni i politički okviri, strukture i operacije oružanih i policijskih snaga, kao i zajednice u zemlji kako bi procijenile učinak poduzetih mjera za uklanjanje rodne nejednakosti, poboljšanje položaja žena i djevojčica i sprječavanje eskalacije sukoba i nasilja.

Preporuke sadržane u ovom izvještaju trebale bi potaknuti čitatelje i čitateljke na nastavak djelovanja i unaprjeđenja rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.

Priredile i priredio: Amila Ždralović, Saša Gavrić, Mirela Rožajac-Zulčić

Zbornik na B/H/S jeziku možete preuzeti OVDJE.

Zbornik na engleskom jeziku možete preuzeti OVDJE.