Predavanje: Kako se postiže duboka društvena modernizacija – Slučaj Španije

20121018-jordi-vaquer-205Sarajevski otvoreni centar i Fond otvoreno društvo BiH
Vas pozivaju na predavanje

KAKO SE POSTIŽE DUBOKA DRUŠTENA MODERNIZACIJA?
SLUČAJ ŠPANIJE

Utorak, 18. februar 2014, 18h

Duboka društvena modernizacija ima mnoga lica i interpretacija. U ovom predavanju, društvena modernizacija se shvata kao proces u kojem društvo prihvata različitost i vrši pritisak na institucije da zaštite prava onih koji_e ne pripadaju većini. Predavanje će istražiti uzroke duboke društvene promjene kroz primjere transformacije Španije iz vrlo konzervativnog društva nakon diktature do članice EU koja je poznata po svom socijalnom liberalizmu: uprkos drugoj najvećoj krizi u Evropskoj uniji nakon Grčke, ksenofobni populisti nisu uspjeli pridobiti politički ugled u zemlji koja je integrisala 7 miliona imigranata tokom 15 godina; uloga žena se spektakularno promijenila, pogotovo u privatnoj sferi, ali i u politici; Španija se pokazala najtolerantnijom zemljom na svijetu za LGBT osobe, prema istraživanju u sklopu projekta “Global Attitudes” istraživačkog centra Pew Research. Kako se ovo desilo i da li se ova iskustva mogu primjeniti drugdje?

Jordi Vaquer – Prije nego što je postao direktor Incijative otvoreno društvo za Evropu, Jordi Vaquer Fanés je bio direktor Centra za međunarodne odnose u Barceloni (CIDOB), jednom od najuticajnijih južnoevropskih think tankova koji se bave međunarodnim odnosima.

Vaquer je autor kolumne o međunarodnim odnosima za El País (španjolske vodeće novine) i urednik istaknutog akademskog magazina koji se fokusira na pitanja međunarodnih odnosa – Revista CIDOB d’Afers Internacionals.

Inicijativa otvoreno društvo za Evropu: Inicijativa otvoreno društvo za Evropu ohrabruje Evropljane_ke i organizacije civilnog društva da učvrste i, tamo gdje je potrebno, ponovo preuzmu centralnu ulogu u evropskim demokratskim društvima. Njen cilj je osigurati projekt integracije Evrope, otjelovljen u Evropskoj uniji, doprinijeti vitalnosti i kvalitetu evropskih demokratija zasnovanih na vrijednostima otvorenog društva. Inicijativa otvorenog društva za Evropu doprinosi izgradnji vitalnih i legitimnih demokratija u Evropskoj uniji kroz rad sa širokim spektrom organizacija civilnog društva umjesto na nivou elita, na kojem se trenutno odvija evropska debata. Inicijativa stavlja poseban naglasak na jačanje glasova van centra, glasova na evropskoj geografskoj periferiji, žena i mladih, zastupnika_ca ideologija koja ne pripadaju glavnim tokovima ili društvenih grupa koje su isključene iz ili nisu predstavljene u političkim procesima: migranata, osoba bez državljanstva ili manjina bilo koje vrste.