Pozivnica na Feministički ekonomski forum

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert BiH organizuju drugi Feministički ekonomski forum koji će se održati 17. decembra u Sarajevu. Ovogodišnji feministički ekonomski forum (FEF) gleda u blisku budućnost: gdje će Bosna i Hercegovina biti za 5 do 10 godina? Kako pozicija Bosne i Hercegovine te opšta socijalno-politička kretanja mogu utjecati na tržište rada iz feminističke perspektive, kako na učešće i položaj žena, tako i na generalno pravednije tržište rada iz pozicije dohodaka, opterećenja radnika_ca, i njihovih prava.

Delila Hasanbegović, koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru će predstaviti ovogodišnji Narandžasti izvještaj o stanju ljudskih prava žena u BiH, a nakon toga slijedi panel diskusija: Feministički osvrt na uticaj društvenih kretanja na politike i praksu tržišta rada u kojoj će učestvovati Anđela Pepić, Nikolina Obradović i Sanela Bašić iz Bosne i Hercegovine. Panel diskusiju će moderirati Sonja Lokar iz Slovenije.

Neke od ključnih tačaka (pozicija) i kretanja kroz koja će se voditi diskusija su:
▪ periferija poluperiferije (kakvo je naše mjesto u globalnim tokovima);
▪ procesi euro(-atlantskih) integracija, te reforme koji su dio tih procesa;
▪ socijalna, odnosno porodična politika kao jedan od ključnih mehanizama koji ženama omogućuje participaciju na tržištu rada;
▪ pitanje uskladjivanja privatnog i profesionalnog zivota i neplaćenog kućnog rada, (isključenost žena sa trzišta rada zbog materinstva, nedostatak priuštivih i vrtićkih mjesta koja bi omogućila povećanje aktivnosti žena na trzištu rada)