Poziv na radionicu o queer filmu

Sarajevski otvoreni centar vas poziva na dvosatnu radionicu o queer filmu, koja se organizuje u okviru 7. Međunarodnog festivala queer filma Merlinka u Sarajevu. Radionica će biti održana u Sarajevu u subotu, 09. februara 2019. godine sa početkom u 12 časova, a namijenjena je studenticama i studentima scenskih umjetnosti, ali i svima koji se na bilo koji način bave filmom i pozorištem.

Radionica se će baviti promišljanjem načina na koji je queer identitet danas predstavljen na filmu. Uzorak neće predstavljati queer filmovi čiji je konstruktivni princip baziran prvenstveno na queer tematici, nego popularne, mainstream, serije i i filmovi različitih žanrova koji dopiru do šire publike i zbog toga su i značajniji za formiranje mišljenja o njima.

Otvoriće se diskusija sa fokusom na ove teme – u kojoj mjeri je za ostvarivanje umjetničko-scenskog queer efekta bitno da se film bavi prvenstveno queer temom, a koliko je bitno da bude dobro urađen u filmskom smislu, makar queer tema bila i sporedna, te u kojoj mjeri je (i da li je uopće) pripadnost glumca/glumice LGBTI zajednici bitna za vjerodostojno ostvarivanje LGBTIQ uloge u filmu.

Radionicu vodi Emina Žuna, psihoterapeutkinja i magistrica književnosti koja se teorijski, dugi niz godina, bavi filmom i u više navrata je objavljivala tekstove o queer motivima u filmu.

Molimo Vas da svoje učešće na radionici potvrdite najkasnije do 05.02.2019. na e-mail: [email protected].