Porodice LGBT osoba: podrška najbližih ne bi trebala biti upitna

5_diskriminacija-pric_a-4Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Mediacentar Sarajevo ove godine povodom Međunarodnog Coming Out dana koji se obilježava 11. oktobra objavili su seriju intervjua sa članovima i članicama porodica LGBT osoba iz Bosne i Hercegovine. Kampanja čiji cilj je bio približiti bh. javnosti svakodnevne živote LGBT osoba i njihovih porodica u BiH, uključivala je objavljivanje šest intervjua s roditeljima, sestrama i braćom LGBT osoba, koji su bili popraćeni fotografijama svakodnevnice intervjuisanih osoba i njihovih porodica. Intervjue je uradio Ozren Kebo, a fotografije Imrana Kapetanović.

Intervjui su objavljivani na portalima lgbt.ba i diskriminacija.ba, a prenijeli su ih i drugi internet portali, između ostalog : 6yka.com, mixerportal.com, radiosarajevo.ba, fokus.ba, manjine.ba depo.ba, a jedan tekst korišten je i u publikaciji Centra za Kulturu Dijaloga koja za cilj ima promovisanje tolerancije.

Ukoliko do sada niste imali priliku da pročitate ove inspirativne i emotivne priče, sve intervjue urađene u okviru ove kampanje možete pronaći na sljedećim linkovima:

Porodica bi trebala biti utočište LGBT osoba
Kako živjeti u Sarajevu kad su ti dvije sestre lezbijke
Moja kćerka je najbolja osoba na svijetu
Moj sin ne zna da mu sestra ima djevojku
Mase su oduvijek osuđivale sve što ne mogu razumjeti
Nasilje je ovdje vaspitna mjera i ništa ne radimo da se to promijeni

Kampanja povodom Međunarodnog coming out dana je organizovana u okviru projekta Unapređenje prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba u BiH u skladu s EU standardima koji finansira EU.