Policija u Vogošći odbila da zaprimi prijavu u vezi homofobnog transparenta u Hotonju

20150523_132725Sarajevski otvoreni centar, kao organizacija koja zagovara i štiti ljudska prava LGBT osoba i žena, danas je informisan o postojanju homofobnog transparenta, koji je postavljen na nadvožnjaku kod benzinske pumpe Hifa u naselju Hotonj, općina Vogošća. Homofobni transparent, višemetarske dužine, postavljen je sa jasnom porukom izricanja mržnje prema jednoj od najugroženijih manjinskih grupa u bh. društvu.
Uposlenik Sarajevskog otvorenog centra je telefonskim putem pokušao prijaviti ovo krivično djelo, ali nažalost nije uspio u tome. Dežurna policijska službenica, koja se javila na telefon policijske stanice Vogošća, odbila je zaprimiti prijavu, i pored detaljnog iznošenja informacija, već je tražila prijavu putem pisarnice. Dežurna policijska službenica nije htjela da uvidi ažurnost i hitnost reakcije policije. Uposlenik Sarajevskog otvorenog centra je podsjetio policijsku službenicu da je njena dužnost da zaprimi ovu prijavu i da on nije u mogućnosti za vrijeme neradnog dana poslati pismenu prijavu. I pored toga, službenica nije uvidjela problem i hitnost te je spustila slušalicu, ignorišući u potpunosti problem.
Sarajevski otvoreni centar izražava zabrinutost zbog ovakvog ponašanja policije te poziva da se ovo pitanje ispita kroz internu kontrolu MUP-a Kantona Sarajevo. Policija je dužna da na svaku prijavu građana i građanki hitno reaguje i ne dozvoli eskalaciju problema. Policija Kantona Sarajevo provela je edukaciju 1300 policajaca/ki o problemima s kojim se LGBT osobe suočavaju i za očekivati je da policija razumije značaj ovog problema. Očekujemo da se transparent hitno ukloni bez daljnjeg odlaganja.