Po prvi put aktivisti_kinje i osobe iz javnog i političkog života zajedno u kampanji protiv homofobije i transfobije

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) Sarajevski otvoreni centar pokrenuo je medijsku kampanju čiji fokus je na važnosti i potrebi pružanja podrške lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, trans i interspolnim osobama od strane institucija, te naših saveznika_ca, podržavatelja_ica i prijatelja_ica.

Podrška i zajednička borba neophodne su za ravnopravnost i bolji život svih nas.

LGBTI osobe su dio ovog društva, žive, školuju se, rade ili traže posao kao i drugi_e, ali se pored svih problema koji pogađaju cijelo društvo, susreću i sa dodatnom diskriminacijom i nasiljem samo zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih karakteristika.

Uključivanjem javnih ličnosti u ovogodišnju kampanju, želimo da pošaljemo poruku LGBTI osobama da imaju podršku, da postoje ljudi koji će biti tu i reagovati na nepravdu, diskriminaciju i nasilje. Da nisu sami. Javna i otvorena podrška članova_ica bh. društva mnogo znači LGBTI osobama, a javne ličnosti mogu mnogo pomoći u razbijanju predrasuda, homofobije i transfobije koje još uvijek postoje u našem društvu.

Cilj nam je da osvijestimo društvo (naše prijatelje_ice, porodice, kolege_ice…) o tome da postoje osobe kojima je stalo da se prekine lanac nasilja, koje žele da se u školi ne širi govor mržnje. Da postoje osobe koje će osuditi kršenja ljudskih prava, koje će pružiti podršku i koje će sa nama, LGBTI osobama, učestvovati u borbi protiv bilo kojeg vida nasilja, diskriminacije, homofobije i transfobije.

U kampanji, po prvi put, zajedno u jednom videu učestvuje 11 osoba iz javnog i političkog života, te LGBTI osobe iz Bosne i Hercegovine. Podršku su pružile i pružili: Ferida Duraković, Ermin Bravo, Frenkie, Kontra, Borka Rudić, Lejla Turčilo, Damir Imamović, Esad Bajtal, Vedrana Božinović, Damir Arnaut i Lamija Begagić.

Potrebno je jačati savezništva kako bismo se zajedno borili protiv sveprisutnijeg nasilja i neravnopravnosti. Zajedno možemo učiniti mnogo više!

Ovim putem pozivamo sve građane_ke BiH da nam se pridruže!.Podržimo jedni druge!

Ujedinimo se u zajedničkim naporima i borbi za bolji život svih građana_ki u ovom društvu.

Ujedinimo se u borbi za prava LGBTI osoba!

Pozivamo vas da podijelite ovaj video i radio jingle i podržite našu borbu.

#podržavamLGBTIosobe

#IDAHOTBIH2018