OSLOBOĐENJE: Psihijatri su svjesni rizika kojem su izložene LGBTI osobe u BiH

Medicinski službenici psihijatrijske bolnice Jagomir prošle sedmice su imali priliku čuti osnovne informacije o pravima i potrebama LGBTI osoba. Ove informacije dobili su na info sesiji koju je organizovao Sarajevski otvoreni centar u cilju ostvarivanja boljeg odnosa između LGBTI osoba i medicinskog osoblja putem demarginalizacije ove manjinske skupine društva.

Info sesiju je vodila mr. spec. kliničke psihologije Iva Žegura koja se ovim pitanjima bavi dugi niz godina i koja je govorila o pravima i potrebama LGBTI osoba kada je riječ o zdravstvu i odnosu medicinskog osoblja naspram LGBTI populacije.

Iva Žegura članica je Hrvatske psihološke Komore, Hrvatskog psihološkog društva i EFPA- European Federation of Psychologists’ Associations, te je stručna saradnica udruga Lori, Kontra, Iskorak na projektima istraživanja seksualnosti i savjetovališta za LGBTIQ osobe. Temama iz oblasti transrodnosti i transeksualnosti bavi se od 2005. godine, a pohađala je i  mnoge edukacije među kojima su edukacije iz rada s rodno disforičnom djecom i adolescentima pri Vrijeq Universiteit Amsterdam Medisch Centrum Amsterdam- Gender Clinic.

Na početku info sesije dat je uvod u temrinologiju i kratki historijski osvrt na LGBTI aktivizam i odnos zdravstvenih ustanova s pripadnicima LGBTI populacije. Kada je riječ o LGBTI osobama u zdravstvu, predstavljena je i trenutačna situacija u Bosni i Hercegovini, kao i u susjednim zemljama, te se govorilo o napretku u ovoj oblasti u razvijenijim europskim zemaljama.

Prisutni su se složili da je diskriminacija i marginalizacija bilo koje manjinske skupine društva nedopustiva, posebno kada je riječ o zdravstvenim ustanovama.

Direktor psihijatrijske bolnice Jagomir Muhamed Ahmić, naglasio je da LGBTI populacija, kao i svaka druga populacija, ima svoje specifičnosti i karakteristike, i ono što je bitno jeste da se psihijatri upoznaju s njihovim problemima koji su uglavnom proizvod reagiranja društva na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Također je naglasio da  je od iznimne važnosti da psihijatri ne liječe pacijente na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, nego na osnovu bolesti koje imaju.

Poludnevna info sesija je održana u sklopu projekta “Izgradnja institucionalne mreže podrške za lezbejke, gejeve, biseksualne, transrodne i interspolne (LGBTI) osobe u KS-u”, a finansiranog od strane USAID-ovog programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG).

 

Tekst preuzet sa portala Oslobodjenje.ba, objavljen 12.10.2017.