Održana promocija zbornika „Kojeg je roda sigurnost?“

Kojeg je roda sigurnostZbornik radova „Kojeg je roda sigurnost?“ promovisan je 04. marta na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Učesnici_e promocije su bili_e Tobias Flessenkemper i Damir Arsenijević, priređivači zbornika, te Mirela Rožajac-Zulčić i Amila Ždralović, autorice, dok je promociju moderirala Lejla Turčilo, prodekanesa ovog fakulteta.

U radovima ovog zbornika, istražuje se i razmatra rod i sigurnost kroz niz tema, uključujući kriminologiju, nestale osobe, zastupljenost žena u oružanim snagama i policiji, te mirovni aktivizam. Ova publikacija je druga po redu u ediciji Gender Sarajevskog otvorenog centra u okviru koje Sarajevski otoreni centar namjerava objavljivati različite naslove koji se tiču roda kao sociološki i kulturološki uvjetovane razlike između osoba muškog i ženskog spola, koje su prije svega proizvod normi, praksi, običaja i tradicije i kroz vrijeme su promjenljivi, a naročito onih pojava i osoba koje negiraju, prevazilaze, propituju i kritikuju ovu usku binarnu podjelu, te presjek roda i različitih društvenih kategorija: sigurnosti, politike, umjetnosti…

Ova publikacija je nastala u nadi da će potaknuti promjenu/e svijesti bosanskohercegovačkog društva i pretpostavki koje leže u samim njegovim temeljima, na prvom mjestu sveprožimajući tradicionalnopatrijarhalni diskurs.

Promocija je održana u okviru programa obilježavanja Međunarodnog dana žena, kojeg zajednički organizuju Sarajevski otvoreni centar, Fondacija CURE i Nato Štab Sarajevo.