Novi izvještaji o pristupanju EU: LGBTI prava na Zapadnom Balkanu i Turskoj

acession-states-300x2721-254x230U novembru je Evropska komisija objavila godišnje izvještaje o napretku država kandidata prema članstvu u EU. Izvještaji sasdrže važne i opširne informacije o društvenom stanju lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba u ovih sedam država.

Izvještaji pokazuju da se LGBTI osobe i dalje suočavaju sa diskriminacijom, prijetnjama i nasiljem na Zapadnom Balkanu i Turskoj. To je posljedica nedostatka antidiskriminacione i legislative zločina iz mržnje, kao u Turskoj i Makedoniji, ali i nedostatka efikasne implementacije i gonjenja počinitelja, što je primijetno u Srbiji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

Pozdravljene su uspješne parade ponosa u Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, dok je Turska ocijenjena kao neuspješna u obezbjeđenju slobode udruživanja, uključujući zabranu i prekomjernu upotrebu sile na Istanbul Prideu drugu godinu zaredom.

Nadalje, izvještaj ukazuje da LGBTI organizacijama koje dobijaju prijetnje od strane fundamentalističkih terorističkih grupa Vlada Turske nije pružila zaštitu.

Kada je riječ o pravnom priznanju promjene spola, Bosna i Hercegovina se potiče da pojednostavi proceduru, dok se Srbija i Makedonija kritikuju za odsustvo takve procedure. Drugi izvještaji ne govore o ovom pitanju, iako ni na Kosovu nema takve procedure.

Potpredsjednica LGBTI Intergrupe, Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu, reagira na izvještaje: „Na papiru većina država izgledaju kao dobro mjesto za život LGBTI osoba. Skoro sve vlade su usvojile antidiskriminacione zakone i zakone o zločinu iz mržnje. Međutim, ovi se zakoni rijetko prevode u akciju.“

„Ljudska prava su suština procesa proširenja, i krajnje je vrijeme da LGBTI osobe uberu plodove toga i da se više ne suočavaju sa nasiljem i diskriminacijom.

Daniele Viotti, zastupnik u Evropskom parlamentu, kopredsjedavajući LGBTI Intergrupe, nastavlja: „Drago mi je da vidim kako trans prava igraju veću ulogu u ovogodišnjim izvještajima nego u prethodnim izdanjima. Moramo osigurati da sve države garantuju kvalitetne procedure promjene spola, poštujući ljudska prava.“

Izvor: http://www.lgbt-ep.eu/