Neko je rekao feminizam – Trans*žene i feminizam

Peti ciklus predavanja i diskusija
NEKO JE REKAO FEMINIZAM?
mart-novembar 2017. godine

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini u 2017. godini organizuju 6 predavanja u okviru petog ciklusa Neko je rekao feminizam?!, čije će teme biti vezane za selo, pornografiju, siromaštvo, muziku, cyber osvetu i trans*žene.

20. novembar 2017. godine (ponedjeljak) 18h
Tema: Trans*žene i feminizam
Predavačica: Naida Kučukalić
Mjesto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Pozivamo vas na posljednje predavanje u okviru 5. ciklusa Neko je rekao feminizam?, na temu Trans*žene i feminizam, o kojoj će govoriti Naida Kučukalić. Biće riječi o tome kako feminizam, a posebno radikalni feminizam, ne/uključuje trans*žene i pitanja trans*žena u svoje borbe. Pozivajući se na istraživanja, znanja i iskustva koje je stekla kroz svoj bogat i rad, između ostalih, i sa trans*ženama, Naida će govoriti odnosu savremenih feminističkih i transfeminističkih tokova.

O predavačici:

Naida Kučukalić rođena i odrasla u Sarajevu, gdje živi i djeluje. Posljednjih 15 godina radi sa mladima i marginalizovanim skupinama u i van BiH kroz radionice, razgovore, savjetovanja, na teme seksualnosti, seksualnog zdravlja, prava LGBTI osoba i diskriminacije. Fokus rada, čitanja i djelovanja su ljudska prava kroz prizmu feminizma, ženskog pitanja s ciljem ravnopravnost svih nas kao i osnaživanje pojedniki i pojedinaca. Naida je započela svoje terensko djelovanje kao edukatorica vršnjaka u Asocijaciji XY, jos 2002 godine, i od tada je radila najviše sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) u BiH, Bugarskoj i Egiptu (gdje je i radila i živjela jedno vrijeme), a svoj rad nastavila je kroz programe pri GIZu, Bayer​​u i Sarajevskom otvorenom centru, gdje je najviše radila sa LGBT zajednicom.