Neko je rekao feminizam na PitchWise festivalu: Digitalni feminizam

NJRF 3 za webČetvrti ciklus predavanja
NEKO JE REKAO FEMINIZAM?
mart-novembar 2016. godine

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini u 2016. godini organizuju 6 predavanja, čije će teme biti vezane za arhiv AFŽ-a BiH, ideologiju i jezik, izazove feminizma danas, za digitalni feminizam, odnos desnice i feminizma, reproduktivna prava žena.

11. septembar 2016. godine (nedjelja) 11 h

Tema: Digitalni feminizam

Učesnice: Krajnje neuračunljive, Sve su to vještice, Dinja
Moderatorica: Berina Džemailović

Mjesto: Javna ustanova Centar za kulturu Kantona Sarajevo (BKC),
Branilaca Sarajeva 24

 

Pozivamo vas na razgovor četvrtog ciklusa Neko je rekao feminizam?, na temu Digitalni feminizam, o kojoj će govoriti facebook zvijezde nove generacije – Krajnje neuračunljive (Marina Veličković), Sve su to vještice (Hana Ćurak) i Dinja (Sandra Silađev), dok će razgovor moderirati Berina Džemailović (KRIVA). Ovo predavanje se organizuje sa Fondacijom Cure, a u okviru njihovog Festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise, uz podršku Fondacije Friedrich Ebert u BiH.

Razgovor će se ticati feminizma na društvenim mrežama, prije svega na Facebooku i Instagramu,  te kako ova vrsta feminizma korespondira sa aktivizmom. Biće riječi i o mogućnostima i dosegu interaktivnog popularnog feminizma, te o tome šta svaka od sagovornica radi, kroz svoj kanal, i koji su joj izazovi.

O učesnicama:

Dinja je izmišljen lik. Dinja je sve što društveno prihvatljivo ponašanje nije. Dinja je marginalac i autsajder. Sandra je roditelj, Dinja je gospodin, Sandra je dama.

Marina Veličković je 2015. magistrirala pravo bez najmanje namjere da bude pravnica. Freelance prevoditeljica, istraživačica i tekstospisateljica (žena-koja-povremeno-piše-tekstove-koje-neko-povremeno-pročita-uglavnom-o-feminizmu-a-i-kad-nisu-o-feminizmu-budu-o-feminizmu). Krajnje Neuračunljive pokrenula nakon jednog od sastanaka ozloglašenog sarajevskog feminističkog kluba knjige i pola flaše višnje. Najzanimljiviji joj je feminizam u mikro-prostorima i kada lično postaje političko. Militantna borkinja za reproduktivna prava. Želi da dosegne nivo feminizma na kojem će se moći prestati depilirati.

Hana Ćurak (22) je diplomirala međunarodne odnose. Članica je CRVENA Asocijacije za kulturu i umjetnost, te radi na poboljšanju javne diplomatije na Balkanu kroz udruženje Terra Dinarica i kreiranje sadržaja za Balkan Vibe platformu. Zanimaju je upravljanje ljudskim kapacitetima, grad, socijalističko naslijeđe i policymaking, pa voli da piše i istražuje o javnom prostoru, posebno o ženama u njemu. Sve su to vještice je Facebook stranica koja nema autoricu i vlasnicu, ona je zajedničko dobro svih generacija žena. Sve su to vještice akumulira savjete, komentare, pitanja, doskočice, pogrdne nazive i slične jezičke forme sa kojima se žene na Balkanu svakodnevno susreću, ali ih često odlučuju zanemariti ili kategorizirati kao bezazlene. Sve su to vještice nastoji ukazati na problem perpetuiranja vrlo specifičnih rodnih uloga kroz jezik, pogotovo uloga koje se podrazumijevaju kao podredjene te uloga koje u svojoj osnovi imaju besplatan servis uslovljen rodom. Krajnji cilj ove stranice je da vas bocne, nasmije i ohrabri.

Berina Džemailović – još uvijek se opire pritiscima da konačno odluči o svojoj profesiji, ali zamišljala se, između ostalog, kao proizvođačica domaćeg pekmeza od šljiva, uzgajivačica neobično velikih paradajza, kontroverzna filmašica, tumblr zvijezda i profesionalna konsultantkinja za aranžiranje stolova za svečane večere.  U stvarnom svijetu žustra raspravljačica o ideologiji, sudentkinja sociologije, su-osnivačica i su-urednica online platforme KRIVA – Feministička Medijska Produkcija i članica jednog ozloglašenog sarajevskog feminističkog kluba knjige. Još uvijek nije u potpunosti savladala vještinu pisanja kratkih, duhovitih biografija.