Klub parlamentarki FBIH i grupa NVOa najoštrije osuđuje smanjenje porodiljskih naknada

SLIKA-WEBSaopštenje za medije

SARAJEVO, 12. JUNI 2014. – Klub parlamentarki Parlamenta FBiH i grupa dole potpisanih nevladinih organizacija najoštrije osuđuje smanjenje porodiljnih naknada za zaposlene majke u Kantonu Sarajevo. Zabrinjava politička poruka ove odluke jer istovremeno se, iako neznatno, povećavaju naknade za nezaposlene majke porodilje. Pitamo, da li se zaposlenim ženama poručuje da je bolje da sjede kući i rađaju djecu?

Saopštenje za medije nadležnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo kao argument smanjenja naknada ističe dugogodišnje kršenje zakona kod obračuna naknada porodiljama. Pitamo, da li majke i djeca trebaju biti sankcionirani za postupke iz nadležnosti institucija ili će se konačno utvrditi odgovornost za kršenje zakona i ljudskih prava zaposlenih majki?

Usvajanje ovog propisa smatramo nedopustivim kršenjem ženskih ljudskih prava. Ponovno smo svjedoci neodgovornosti kantonalnih vlasti prema majkama porodiljama. Ukazujemo da Hercegovačko-neretvanski kanton već godinama ne isplaćuje porodiljne naknade, dok u nekim drugim kantonima isplate naknada kasne i po nekoliko mjeseci ili se paušalno uskraćuju isplate nekim kategodijama porodilja naprimjer, nezaposlenim majkama.

Pozivamo Skupštinu Kantona Sarajevo da razmori usvojene izmjene zakona u djelu koji se odnosi na zaposlene žene i hitno reaguje poništavanjem usvojenih izmjena koje krše prava žena. Tražimo od vas da pokažete odgovornost i transparentnost. Pokažite da ste vlast koja prepoznaje stavove i mišljenja svojih građana i građanki te poštuje zakone i realnost tržišta rada u Bosni i Hercegovini koje je već ionako diskiriminatorno za žene.

Potpisnice saopštenja za javnost:

Klub parlamentarki Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine
Prava za sve, Sarajevo
Inicijativa i civilna akcija (ICVA), Sarajevo
Vive Žene, Tuzla
Fondacija CURE, Sarajevo
INFOHOUSE, SarajevoKolektiv.ba, Zenica
Sarajevski otvoreni centar, Sarajevo
Fondacija Udružene žene Banja Luka
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA, Sarajevo
i više od 100 organizacija i pojedinki članica Ženske mreže