N1: LGBTIQ populacija u BiH i njihovi roditelji: Naša djeca su heroji

Autovanje je za LGBTIQ+ osobe traumatično, ali i oslobađajuće. Da li je autovanje važno za mentalno zdravlje, s čim se sve suočavaju roditelji koji zajedno sa djetetom ulaze u proces autovanja i da li to može biti prepreka da njihovo dijete bude prihvaćeno onako kakvo jeste, kako se pripremiti za autovanje u društvima punim homofobije i nerazumijevanja prema LGBTIQ+ osobama dio su tema o kojima smo razgovarali sa Dinkom Huremović, majkom trans muškarca, Marijom Šarić, psihotarapeutkinjom i Eminom Bošnjak, direktoricom Sarajevskog otvorenog centra.

U kojoj dobi dijete primjećuje da je drugačije seksualne orijentacije od one koja je najčešća u njegovom okruženju, Marija Šarić kaže, da djeca to u ranijoj dobi to primjete. “Ide razočarenje zbog očekivanja, da s nama nešto nije u redu. Većina LGBT osoba sedam godina trebaju da priznaju to i da imaju velike probleme za prihvatanjem tog identiteta, a neki to prikrivaju cijeli život.”

U 55-minutnoj emisiji, poslušajte važan razgovor o odrastanju LGBTI osoba, suočavanju sa nepodržavajućom okolinom, borbom trans osoba u BiH, te mnogim drugim temama.

Emisiju pogledajte u nastavku.