Ministarstvo potvrdilo, a finalna odluka na Vijeću ministara: 8. septembar bi se uskoro mogao i institucionalno obilježavati

Obilježavanje 8. septembra, datuma održavanja Prve bh. Povorke ponosa, bit će uvršteno u prijedlog Programa obilježavanja značajnih dana iz oblasti ljudskih prava u BiH, saopštilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u odgovoru na zahtjev Sarajevskog otvorenog centra.

Inicijativa za obilježavanjem datuma održavanja prve povorke ponosa u Bosni je Hercegovini je došla od LGBTIQ zajednice u BiH, a Sarajevski otvoreni centar je u okviru svog rada i zastupanja zahtjeva iz LGBTIQ zajednice, ovu inicijativu uputio na pravu adresu.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra je ovim povodom izjavila: “Drago nam je vidjeti da je Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica odlučilo brzo reagovati na zahtjev koji je došao direktno iz LGBTIQ zajednice, kao i na datum koji ima lokalni značaj. To ukazuje na činjenicu da njihova opredijeljenost nije samo nominalna, nego počinje sve više bivati upućena na glasove lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba u Bosni i Hercegovini. Prva povorka ponosa je jedan od ključnih datuma za LGBTIQ osobe u Bosni i Hercegovini, i smatram da nije pretjerano reći da već im historijski značaj kako za LGBTIQ zajednicu, tako i za bh. društvo u cjelini, te predstavlja dan pobjede ljudskih prava u BiH.’’

Programom obilježavanja značajnih dana iz oblasti ljudskih prava u BiH već se obilježava 17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, kao međunarodno utvrđen dan depatologizacije LGBTIQ osoba. Institucionalno obilježavanje datuma značajnih za prava i položaj LGBTIQ osoba doprinosi kreiranju atmosfere prihvatanja drugačije seksualne orijentacije, rodnog identiteta kao uobičajenih varijeteta seksualnosti, a LGBTIQ osoba kao ravnopravnih građana_ki BiH.