Magazin Dani, 31.01.2014. – Merlinka po drugi put u Sarajevu

dani_merlinka

Opservatorij 
Queer fest

Piše: Ðorđe Krajišnik

U Sarajevu se u periodu od 31. januara do 2. februara 2014. godine po drugi put održava festival queer filma Merlinka. U okviru ovogodišnjeg izdanja Festivala biće prikazano 30 dokumentarnih, igranih kratkometražnih i dugometražnih filmova. A imajući na umu da je u pitanju međunarodni festival biće prikazani filmovi doslovno iz cijelog svijeta. Festival će u petak, 31.1. otvoriti Predrag Azdejković, direktor i selektor Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, nakon čega će biti prikazan izraelski igrani film Puževi na kiši.

Propitivanje granica

“Prošle godine, tačno na desetu godišnjicu ubistva Merlinke, u Sarajevu je prvi put bio organizovan ovaj festival, i to je bio i prvi put da je Festival izašao iz Beograda. Za Sarajevski otvoreni centar je ta činjenica bila višestruko značajna – i aktivistički i kulturno i simbolički i praktično – a samo otvaranje Festivala je bilo spektakularno – puna sala Art kina Kriterion, konfete, vesela atmosfera, film Želimira Žilnika Marble ass sa Merlinkom u glavnoj ulozi, poslije projekcije razgovor sa rediteljem Žilnikom koji je vodila redateljica Jasmila Žbanić, zanimljiv razgovor njih dvoje, značajna i provokativna pitanja iz publike.

Sve zajedno to je bila noć za pamćenje u kontekstu dinamičnog kulturnog aktivističkog djelovanja čiji smo bili dio, a sa druge strane sve to je bio i iskreni omaž Merlinkinoj hrabrosti, šarmu, slobodi. I prošle godine je Festival trajao tri dana u toku kojih su se čitavo popodne i veče prikazivali kratkometražni i dugometražni igrani i dokumentarni filmovi. Bila je debata o aktivizmu sa gostima i gošćama iz regije.

Sve vrijeme je bilo ljudi koji su koristili priliku da pogledaju filmove koji propituju granice raznoraznih normi”, kazala je za Dane Jasmina Čaušević iz Sarajevskog otvorenog centra.

Promocija prava i kulture

Na pitanje koliko se putem umjetnosti može pobuditi promišljanje o problemima LGBT populacije, Čaušević nam je rekla da aktivizam ima brojne načine djelovanja, a jedan od tih načina je svakako i kulturni koji se koristi različitim umjetničkim platformama, poput filma, fotografije, književnosti. “Cilj ovog Festivala jeste promocija prava i kulture LGBT osoba direktno kroz filmsku umjetnost, koja jeste atraktivna metoda borbe kojom se propituju i pomjeraju granice ‘normalnog’ i onoga što se podrazumijeva. Kulturom se suptilnijim načinima, kakvi su subverzija, ironija, pa i autoparodiranje, može raditi na smanjenju homofobnih praksi i ukazivanju na drugačije sisteme vrednovanja i promišljanja”, istakla je ona.

Kada su u pitanju prava i ravnopravnosti homosekusalaca u BiH iz Sarajevskog otvorenog centra ističu kako različiti parametri i istraživanja pokazuju da se situacija pomjera u gotovo svim segmentima života. “LGBT osobe jesu vidljivije u medijima, na primjer, i to ne samo isključivo kroz popularnu kulturu, već i kroz otvaranje društveno i pravno relevantih tema kakve su rad sa policijom i drugim strukama koje mogu direktno uticati na neke sfere života LGBT osoba, ili zagovaranje za određena prava, ili kada je u pitanju umjetnost koja se direktno tiče svakodnevice ili historije LGBT osoba. Brojni faktori utiču na to pozitivno pomjeranje, i svi se direktno ili indirektno vezu za rad nekoliko formalnih i neformalnih udruženja koja su se bavila i još uvijek se bave pravima i kulturom LGBT osoba u BiH. Sa druge strane, politički procesi koji će i u BiH biti svakodnevica uskoro, nadam se, imaju svoje puteve koji ne zaobilaze veću zaštitu prava LGBT osoba”, zaključuje Jasmina Čaušević.