LGBT korner u biblioteci Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu

Aspen-mays-einstein-rainbow-1Otvaranje LGBT kornera u biblioteci Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu (Zmaja od Bosne 8) biće upriličeno u petak, 13.12.2013, 11h.

LGBT korner će ponuditi studentima i studenticama diplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija, kao i svim ostalim građanima i građankama, najnoviju domaću, regionalnu i stranu stručnu literaturu iz oblasti umjetnosti, medijske kulture, ljudskih prava LGBT osoba, queer teorije, LGBT studija i sličnih oblasti.

Odjel za biblioteku i dokumentaciju Centra za ljudska prava, dobio je bogatu savremenu  građu koju je Sarajevski otvoreni centar nabavio u sklopu projekta Uključivanje prava LGBT osoba u glavne društvene tokove u BiH, koji finansira Ambasada Kraljevine Norveške. Zajednička inicijativa SOC-a i Centra bila je vezana za formiranje studijskog odjela pod nazivom LGBT korner u biblioteci Centra. Ovakav studijski odjel omogućit će korisnicima i korisnicama da građu širokog područja LGBT kulture i prava mogu pronaći na jednome mjestu, u sekciji LGBT studije. Queer studije.

LGBT korner u biblioteci Centra za ljudska prava nudi bogat izbor knjiga vezanih za pozorište, film, književnost, ljudska prava, medijsku kulturu, sociologiju, antropologiju, političku filozofiju, medicinu iz perspektive lezbejskih, gej, biseksualnih, trans*, interseksualih, aseksualnih, queer pitanja, te ljudskih prava i društvene teorije.