Konkretni koraci u radu nastavnog i stručnog osoblja sa LGBT učenicima_cama u srednjim školama

U Sarajevu je prošlog vikenda, 30.11. i 1.12.2013. u hotelu Sarajevo, održan trening pod nazivom (R)edukovanje homofobije i transfobije u srednjim školama u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta koji finansira Evropska unija „Coming out! Zagovaranje i zaštite prava LGBT osoba”, koji implementira Fondacija Heinrich Böll, Ured za BiH, zajedno s Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom CURE.

Opšti cilj ovog treninga jeste bio podrška kroz savjetovanje pedagoškom, nastavnom i upravnom osoblju srednjih škola, te studentima_icama pedagoških fakulteta u BiH za inkluzivan rad sa LGBT učenicima_cama.

Učesnice_ci ovog treninga su imali priliku da tokom prvog dana saznaju više o osnovnim terminima vezanim za aktivizam i ljudska prava LGBT osoba, te o specifičnostima, problemima i potrebama LGBT učenika_ca uz iskustva iz regije kroz predstavljanje istraživanja mišljenja i stavova o homoseksualnosti u srednjim školama u Zagrebu. Tokom drugog dana treninga, učesnici_ce su imali priliku da rade na osvještavanju predrasuda, problemima koje one izazivaju i kako to može utjecati na rad s mladim LGBT osobama, te kroz dijeljenja iskustava, interaktivne vježbe i diskusije usvoje pristup i način podrške LGBT učenicima_cama. Facilitatori_ce treninga su bili Ivana Dračo, Belma Žiga, Vladana Vasić, te regionalni stručnjaci na ovom polju: Jelena Milić Jerković iz Beograda i Amir Hodžić iz Zagreba.

Ovom trening je prisustovalo 19 pedagoga_ginja, psihologa_ginja, te nastavnika razredne nastave i studenata_ica pedagogija i psihologije iz Olova, Zenice, Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Visokog, Odžaka, Kaknja, Zavidovića i Novog Travnika, koji su razgovarali, diskutovali i učili o načinima podrške LGBT učenicima_cama. Interaktivni trening je uspješno završen i osmišljeno je nekoliko konkretnih početnih koraka u senzibilizaciji stručnog, nastavnog i razrednog osoblja u srednjim školama za rad sa lezbejkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim učenicima u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine.

Kako je bilo na treningu, pogledajte i sami u galeriji fotografija.