Poziv na trening (R)edukovanje homofobije i transfobije u srednjim školama u BiH, 30.11 i 1.12.2013.

comingoutSarajevski otvoreni centar, u partnerstvu sa Fondacijom Heinrich Böll, Ured za BiH i Fondacijom CURE poziva Vas na trening pod nazivom

(R)edukovanje homofobije i transfobije u srednjim školama u Bosni i Hercegovini

u okviru projekta koji finansira Evropska unija
„Coming out! Zagovaranje i zaštite prava LGBT osoba“


Mjesto održavanja:
Hotel Sarajevo, Džemala Bijedića 169 A, Sarajevo
Datum održavanja: 30. novembar i 1. decembar 2013. godine

Rezultati istraživanja „Prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini: obrazovanje“ pokazuje da su lezbejke, gej, biseksualni i transrodni (LGBT) učenici_ce u obrazovnom sistemu potpuno nevidljive, nasilje koje trpe prolazi nezapaženo, a problemi sa kojima se moraju svakodnevno nositi jesu izolacija, depresija, slabo samopoštovanje. Istraživanje je takođe pokazalo da je broj outiranih srednjoškolaca_ki u porastu. Zbog straha od osude i odbacivanja, LGBT učenici_ce se rijetko obraćaju za pomoć stručnim djelatnicima i nastavnom osoblju, a s druge strane, osobama koje rade u srednjim školama potrebna je dodatna edukacija kako bi što adekvatnije pružili psihosocijalnu podršku svojim LGBT učenicima_ama.

Opšti cilj ovog treninga jeste podrška kroz savjetovanje pedagoškom, nastavnom i upravnom osoblju srednjih škola, te studentima_icama pedagoških fakulteta u BiH za inkluzivan rad sa LGBT učenicima_cama.

Učesnice_ci ovog treninga će imati priliku da tokom prvog dana saznaju više o osnovnim terminima vezanim za aktivizam i ljudska prava LGBT osoba, te o specifičnostima, problemima i potrebama LGBT učenika_ca uz iskustva iz regije kroz predstavljanje istraživanja mišljenja i stavova o homoseksualnosti u srednjim školama u Zagrebu.

Tokom drugog dana treninga, učesnici_ce će imati priliku da se rade na osvještavanju predrasuda, problemima koje one izazivaju i kako to može utjecati na rad s mladim LGBT osobama, te kroz dijeljenja iskustava, interaktivne vježbe i diskusije usvoje pristup i način podrške LGBT učenicima_cama.

Ovaj trening je prvenstveno namijenjen nastavnom i upravnom osoblju u srednjim školama (bilo koji školski psiholog_inja i pedagog_inja, ali i bilo koji profesor_ica, te direktor_ica se mogu prijaviti). Konkurs je takođe otvoren za studente_ice pedagoških fakulteta u BiH.

Troškovi prevoza, hrane i smještaja su obezbijeđeni. Ovdje možete pogledati program treninga.

Procedura prijave:

Zainteresirane_i trebaju dostaviti popunjeni prijavni formular najkasnije do 25.11.2013. godine na e-mail: [email protected]. Ukoliko želite više informacija, molimo Vas da nas kontaktirate putem telefona 033 200 073.

*Program je podložan manjim promjenama od strane organizatora