Konferencija povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena: „Od perspektive žrtava do institucionalnog odgovora“

Sarajevski otvoreni centar organizuje konferenciju pod nazivom „Od perspektive žrtava do institucionalnog odgovora“ koja će se održati 04. marta 2022. (petak) sa početkom u 10:00h u hotelu Courtyard by Marriott u Sarajevu, na adresi Skenderija 1.

Pokretanjem facebook stranice Nisam tražila krajem 2020, posvećene svim ženama koje su iskusile bilo koji oblik seksualnog nasilja, započet je bh. #MeToo pokret. Njihove ispovijesti su učinile jasno vidljivim probleme sa kojima se žene svakodnevno suočavaju, a koje su posljedica patrijarhalnih društvenih stavova i sistema koji je izgrađen tako da žrtvama pruža malu ili nikakvu zaštitu. O tome svjedoči činjenica da je u periodu od 2015. do 2021. ubijeno 56 žena. Ta ubistva su počinili muškarci koji su osjećali da gube svoju rodnu ulogu, odnosno moć. Svakim novim slučajem seksualnog nasilja postavljamo pitanje gdje je sistem napravio propust, zašto ništa nije poduzeto da se žrtvi pruži zaštita, iako je u većini tih slučajeva počinitelj krivičnog djela već bio prijavljivan za prijetnje i nasilne radnje.

Iz tih razloga odlučili smo se za organizovanje konferencije upravo na temu seksualnog nasilja, kako bismo detektovali koji su to problemi i šta mi kao društvo, organizacije civilnog društva i institucije možemo poduzeti kako bismo svim našim građanima/kama poručili da je sistem tu zbog njih i da mu mogu vjerovati.

Za učešće na konferenciji možete se prijaviti putem maila [email protected] najkasnije do 02. marta (srijeda) do 16:00h. Broj učesnika/ca je ograničen.

Za bilo kakva dodatna pitanja možete nas kontaktirati putem maila ili telefona 033 551 000.

Agenda događaja dostupna je ovdje.