Kandidatura Besime Borić za prestižnu nagradu Anne Klein

Besima BoricSarajevski otvoreni centar, Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA, Organizacija Prava za sve, Helsinški parlament građana Banja Luka, Centar za empirijsko istraživanje religije u Bosni i Hercegovini, TPO Fondacija Sarajevo i Forum Žena Bratunac, predali su kandidaturu Besime Borić za Nagradu za žene – Anne Klein, koju svake godine dodjenjue Heinrich Böll fondacija.

Nagradu za žene – Anne Klein Fondacija Heinrich Böll je uspostavila u čast Anne Kleine. Anne Klein, posvećena advokatkinja i političarka koja je bila otvoreno lezbejka, bila je pionirka u borbi za ženska prava. Nagrada se dodjeljue ženama koje su pokazale posvećenost koja može poslužiti kao primjer u borbi da rodna demokratija postane stvarnost.

Nagrada za žene-Anne Klein je jedan od načina da se oda priznanje Anni Klein (1950. – 2011.) i njenoj posvećenosti borbi za ljudska prava i ljudske slobode. Anne Klein je bila feministkinja, advokatkinja i istaknuta javna ličnost, a i senatorka u prvoj berlinskoj vladi crveno-zelene koalicije. U svim svojim ulogama, ona se borila za rodnu demokratiju, pravdu, i protiv nasilja i diskriminacije. Kao prva senatorka u vladi Berlina ostvarila je historijska postignuća u polju životnog stila istospolnih parova, osnivanju ženskih kriznih centara, ali i na polju borbe proziv trivijalizacije nasilja u porodici.

Nagrada se dodjeljuje ženama u Njemačkoj ali i izvan nje, koje su svojim izuzetnim naporima dale značajan doprinos u činjenju rodne demokratije realnošću i koje su se borile protiv diskriminacije na osnovu roda ili seksualne orijentacije.

Besima Borić pokazala je izuzetnu hrabrost i postigla izvrsne uspjehe u svom dosadašnjem političkom i javnom angažmanu, radeći na kreiranju strukturalnih promjena koje su omogućile uključenje većeg broja žena u bh. politički život ali i u javnu sferu uopšte. Svojom borbom i aktivnim učešćem u donošenju odluka, kao predlagačica zakona, zaštitnica izbornih kvota koje su osigurale učešće žena u vlasti ili susretima i radom sa običnim ljudima, ljudima koji proživljavaju najteže posljedice rata i neimaštine u svim dijelovima naše zemlje, Besima je dokazala nebrojeno puta da je istinska borkinja za prava svih ljudi bez obzira na njihovo porijeklo, etničku pripadnost, njihov spol ili seksualnu orijentaciju. Nadamo se da će Besima dobiti ovu prestižnu nagradu i da će joj to biti podsticaj u njenom budućem radu. Ime dobitnice nagrade biće objavljeno krajem novembra ove godine, a pored priznanja, dobitnici će biti uručena i novčana nagrada u vrijednosti od 10.000 €.

Pismo kandidature možete preuzeti ovdje: Candidacy_Anne Klein_HBS_Besima Boric