Kako naprijed: regionalna razmjena iskustava – LGBT prava i EU integracije

studijska posjeta zg Sarajevski otvoreni centar, uz pokroviteljstvo Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, organizuje studijsku posjetu pod nazivom „Integracije Republike Hrvatske u EU i prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba“ koja će se održati između 2. i 4. marta 2016. godine u Zagrebu.

Cilj je regionalna razmjena iskustava između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u oblasti zaštite ljudskih prava LGBT osoba u kontekstu procesa EU integracija. Predstavnici i predstavnice različitih bosanskohercegovačkih institucija iz izvršne i zakonodavne vlasti sa nivoa države i oba entiteta – predstavnici komisija/povjerenstava za ljudska prava i ravnopravnost spolova, te savjetnici_ce ministarstava koja u svom domenu rada dotiču pitanja bitnih za ravnopravnost LGBTI osoba, zajedno će sa predstavnicama institucionalnih gender mehanizama i predstavnicima policijskih akademija FBiH i RS, kao i centara za edukaciju tužitelja i sudija oba entiteta, imati priliku da sa hrvatskim kolegama i kolegicama razgovaraju o iskustvima u njihovim radu vezana za proces ulaska u EU i institucionalno rješavanja pitanja koja se specifično vežu za prava LGBTI osoba. Studijski program razmjene iskustava poseban naglasak će dati načinima prevazilaženja, sprečavanja i zaštite od nasilja nad LGBTI osobama motiviranog mržnjom, te pitanjima vezanim za socijalna i ekonomska prava LGBT osoba u istospolnim zajednicama.

Planirani sastanci/predavanja/razmjena iskustava dolaze iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatskog sabora (Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske i Odbor za ravnopravnost spolova), te Pravosudne i Policijske akademije.

Fond otvoreno društvo BiH finansijski podržava ovu studijsku posjetu.
Na ovom linku možete pronaći program regionalne razmjene iskustava.