Izvršna direktorica SOC-a jedna od dobitnica_ka granta New Executives fonda

Čast nam je da je Emina Bošnjak, izvršna direktorica SOC-a, jedna od 12 dobitnica_ka granta New Executives fonda koji dodjeljuje Open Society Foundations, a koji je namijenjen podršci novih lidera_ki neprofitnih organizacija širom svijeta, od Malawija do Brazila. Od 15-17. novembra ona je učestvovala na dvodnevnom događaju u Londonu koji je bio posvećen međusobnom upoznavanju ovogodišnjih dobitnika_ca granta, te međusobnom savjetovanju i učenju. Sada je pred njom period u kojem će implementirati niz aktivnosti kako bi u stvarnost pretočila viziju organizacije.

Dobitnici_e nagrade su organizacije širokog spektra koje su fokusirane na otvorena društvena pitanja, poput prava izbjeglica i azilanata_tkinja, obrazovanja, zdravstva, neovisnog novinarstva, jačanja vladavine prava i demokratske kulture itd.

U nastavku donosimo kratki razgovor sa Eminom i njen osvrt na važnost ove nagrade.

Za početak, šta za tebe znači biti dobitnica ovog granta, u kontekstu onoga što radiš već dugo godina na polju ljudskih prava, kako kroz Sarajevski otvoreni centar, tako i u širem aktivističkom smislu, te biti među ovim sjajnim organizacijama i ljudima koji su grant takođe dobili?

Velika je čast biti u ovako izuzetnoj i šarolikoj grupi novih direktora_ica iz cijelog svijeta koji rade inspirativne stvari i imaju impozantne rezultate! Moram reći da je to posebna vrsta priznanja i prilike, te se želim zahvaliti Fondu otvoreno društvo BiH što su me nominovali za ovaj grant. Grant predstavlja i prepoznavanje činjenice da biti nova direktorica nije lagan posao, i znači vođenje kroz promjene, uspostavljanje novih odnosa, i mnoge druge izazove. Sad već odlazeći predsjednik OSF-a, Chris Stone, uspostavio je ovaj program znajući kako je biti u ovoj poziciji i kako pomoć u smislu diskrecionih fondova, pa i onih vrlo malih, može dati prostora za manevar u kojem se novi_e direktori_ce mogu brže i lakše snaći u novoj ulozi, te graditi prostor za svoju viziju i vođenje organizacije. Bilo mi je zanimljivo čuti da su izazovi drugih izvršnih direktora_ica isti oni koje na koje i sama nailazim u svom radu, i da ništa nije nerješivo iako se zna činiti takvim.

Možete li nam ukratko opisati kako i na što će ova sredstva biti usmjerena, u smislu daljeg rada organizacije na promociji i zaštiti ljudskih prava te društvenoj inkluziji LGBTI osoba i žena?

Ovaj grant će se koristiti za više ciljeva, međutim njegova fleksibilnost ostavlja mogućnosti da se reaguje na potencijalne neočekivane novonastale situacije vezano za prava LGBTI osoba i žena. Inicijalno je planirano da grant pomogne u proširivanju rada sa LGBTI zajednicom kroz aktivnosti i servise za koje je inače teško naći sredstva, ali koja su za nas vrlo bitna u našem strateškom radu na pravima lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba, te da se istraže mogućnosti prelaska sa psiho-socijalne podrške na socijalno-ekonomsku podršku, kao i sa pitanja nasilja i diskriminacije LGBTI zajednice ka socijalnoj inkluziji. Imat ćemo priliku da istražimo i provedemo sistematičnije programe osnaživanja, uključivanja i mobilizacije LGBTI zajednice i onih koji nas podržavaju. Jedna od zaista dobrih strana ovog granta jeste da će nam dati mogućnost mapiranja i kreiranja novih mogućnosti namicanja sredstava za daljnji rad organizacije, što uz relativno mali iznos finansijske podrške kroz grant može dugoročno da osigura stabilnost organizacije.

S obzirom da ste ljeta 2016. preuzeli funkciju direktorice Sarajevskog otvorenog centra, bilo bi zanimljivo čuti kako se do sada nosite sa tom vrstom odgovornosti i šta za vas uopće znači biti na čelu ovako jedne velike organizacije čiji ste dio već duže vrijeme, koji su izazovi, koje prednosti, a koji nedostaci?

Još uvijek učim, i vjerovatno ću i dalje učiti dokle god sam na ovoj poziciji. Veliki je izazov voditi i motivirati ovako veliki tim, a zadržati nivo kvalitete, profesionalnosti i inovativnosti po kojem je Sarajevski otvoreni centar prepoznat u našem društvu. Dodatni sloj kompleksnosti jeste u tome što imamo dva programa koja, iako povezana, ipak zahtijevaju dosta visok nivo znanja u dvije oblasti: ljudska prava žena i rodna ravnopravnost, te ljudska prava LGBTI osoba. Ako još na to dodamo i proces evropskih integracija BiH, kroz koji kao kroz prizmu gledamo na ova oba programa, onda se sve dodatno usložnjava. Međutim, nevjerovatan je osjećaj kada oko sebe vidite, pa makar i one sitne promjene, kako se ljudi i okruženje mijenjaju zahvaljujući našem radu, a na horizontu bolje, inkluzivnije i ravnopravnije bh. društvo. Nadam se da i dalje ostajemo snažne_i na tom putu i ka tom cilju.